Selam ve sevgilerin siz değerli dostlarımın olması dileği ile hepinize güzel bir hafta geçirmeniz dileklerimle Merhabalar diyorum.
Sevgili dostlar, hepimizin bildiği üzere iletişimin yeni platformu olan sosyal medya web tabanlı teknolojileri kullanarak kullanıcıların oluşturduğu içerik ile iletişimin diyaloga dönüşmesini ve karşılıklı etkilime geçilmesini ifade eder. Günümüzde sosyal medya reklam ve tanıtımdan daha ziyade, insanların , sosyal içerikli hareketlerini ortaya döken, birbirlerinden haberdar oldukları bir ortam haline getirilmiştir. Geçenlerde evde oturdum kendi kullandığım sosyal medya hesabından en az yüz kişiden fazlasını listemden çıkardım. Tabii bunu yaparken göz önüne aldığım kriterlerde olmadı değil, bunların en başında Günlük sabah kahvaltısı, öğlen yemeklerini, akşam yemeklerini paylaşanlar, yemek tarifini paylaşanlar, yediği yemekleri n çektiği resimlerini paylaşanlar, siyasi içerikli olanlar, birbirlerine karşı yorum yazarken ahlak dışı konuşmalarda bulunanların hepsini iptal ettim. Her gün akşam kocası ile içtiği çayı ve bisküviyi, televizyon seyrederken yediği meyveyi, çerezi, aşkımla mutluyuz gibi ifadelerle sosyal paylaşım sitesine açarak karşılıklı olarak aaa afiyet olsun, mutluluklarınız daim olsun, ne mutlu sizlere, inşallah bir gün beraberde aynısını yaparız diye klasik yorumlar artık gerçekten nefret ettirdi. Bakın ayda yılda bir misafirin gelir veya özel bir gün kutlaması yaparsın fotoğraflarını çeker yayınlarsın eyvallah anlarım, ama sen her gün eşinle içtiğin çayı, kahveyi, çorbayı aşkımla mutluyuz diye yayınlar, tenekede tavuk resimlerini, sallarsan kusura bakma ben senin paylaşımlarını ne çekmek zorundayım, nede sana afiyet olsun demek zorundayım, birde son günlerde ilişkisi başladı, ilişkisi bitti sözleri moda olmaya başladı, aman Allahım eskiden biz mahalle aralarında oyun oynarken baktık yenilmeye başlıyorsak bir şekilde cayar, doğru ise bile yanlış diyerek cayar sayım suyum yok diyerek oyunu terk eder iki dakika sonra yan tarafta başka bir oyun daha kurardık. Bu nesilde aynı taktiği uygulayarak kimin kime aşık olduğu ve hatta ikisinin ismine açılmış ortak sosyal medya hesapları ile birlikte hava atmaya başlıyorlar , bu nasıl bir çılgınlıktır anlamak mümkün değil. Bugünlerde nereye giderseniz gidin, toplu taşım araçlarındaki on dakikalık yolculukta bile cep telefonlarından sosyal medya hesapları takip edilmekte ve acaba kim nerede kiminle diyerek meraklar giderilmektedir. Benim yakinen tanıdığım bir ailenin biri ilkokulda biri ortaokulda okuyan iki çocuğu var yaşları ortalama 10 ile 12 yaşlarındalar inanın o sosyal medyada cirit attıkları kadar derslerine çalışsalar direk Tıp fakültesine girerler, takdirlik olurlar ama şimdi matematik, fen zayıf, resim, beden, din kültürü iyi diye avunuyorlar. Tabii bu konuda ailelerde büyük işler düşmektedir, bizler sosyal medyanın kullanılmasına kesinlikle karşı olduğumuz için bunu yazmıyoruz, ancak hepsinin bir sınırlaması olması gerektiğini ve bunu çerçevesin inde iyi ayarlanması gerektiğini anlatıyoruz.
Sevgili dostlarım değerli okurlarım Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmada sosyal medyanın farklı kullanım amaçları ve bunların kişiler üzerindeki etkisi değerlendirildi.
Missouri-Columbia Üniversitesi’nden uzmanların yaptığı araştırmaya göre sosyal paylaşım sitesi Facebook’u “başkalarının hayatlarını gözetlemek için” kullanmak, kişinin psikolojisi üzerinde olumsuz etki yarattığı,
Singapur’da yapılan ve 700 öğrencinin katıldığı araştırmaya göre, Facebook kullanıcıları, arkadaşlarının paylaşımlarına bakıp kendi hayatlarını onlarınkilerle kıyaslama eğiliminde olabiliyor. Bu kıyas sonucu arkadaşlarının hayatlarına özenmek kişiyi depresyona sürüklediği bildirilmiştir.
Yine Araştırma süresince, Facebook’u sadece arkadaşlarıyla iletişim kurmak için kullananların psikolojilerinde ise herhangi bir negatif değişiklik gözlenmediği de görülmüştür. Her ne olursa olsun bence her şeyde olduğu gibi hepsini tadına bırakmak veya tadına sürdürebilmek en güzelidir.
Gelecek hafta görüşünceye şek şen ve esen kalın, sevgi ile kalın değerli dostlarım.