Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, “Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü’nde toplantı yapılacağı, bunun protokole bağlanacağı ve öğleden sonra da takriben 5 milyon lira tutarındaki tazminatlarının işçilerin hesaplarına aktarılacağı bilgisi geldi. Şimdi işçilerin hesaplarına paraların yatmasını bekliyoruz” dedi.
Kaymakam Atçı, gazetecilere yaptığı açıklamada facianın meydana geldiği Eynez maden ocağında 3 bin 900 işçinin çalıştığını bunlardan 301’inin yaşamını yitirdiğini ve ocağın ondan sonra kapandığını hatırlattı.
Yaklaşık 7 ay gibi bir süre söz konusu ocaktaki işçilerin maaşlarının ödendiğini, ocağın kapatılması sonucunda işçilerin işten çıkarıldığını kaydeden Kaymakam Atçı, bu ay işsizlik ödeniğinin de sona erdiğini, işçilerin tazminatlarının da ödenemediğini anımsattı.
İşçilere 5 milyon lira ödenecek
İşçilerin maddi olarak zor durumda olduklarını anlatan Kaymakam Atçı, yapılan yasal düzenleme ile işçilerin tazminatlarının TMSF tarafından karşılanacağının açıklandığını belirterek şöyle konuştu:
“Dün itibariyle aldığımız bilgilere göre TMSF tüm sıkıntıları aşmış ve bugün ödemelerin yapılacağı yönünde bilgi geldi. Ankara ile yaptığım görüşme sonrasında Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü’nde toplantı yapılacağı, bunun protokole bağlanacağı ve 5 milyon lira tutarındaki tazminatlarının işçilerin hesaplarına aktarılacağı bilgisi geldi. Şimdi işçilerin hesaplarına paraların yatmasını bekliyoruz. Tazminatlar işçilerin bankalardaki maaş hesaplarına yatırılacak. Dün açıklandığı şekliyle bugün ödenmesi çok iyi olacak, bir çok madenci kardeşimizin borçları var, uzun süredir ödeyemiyordu, bu güzel bir gelişme oldu.”
Ödenen paranın bir nebze çare olacağını anlatan Kaymakam Atçı, işsizlik sorunun çözümü için çalışma yaptıklarını belirterek “Bu tazminatlarda kısa bir süre sonra bitecek, işsiz madencilerin bir şekilde işe kavuşturulması gerekiyor. Yeni ocakların açılması, yeni iş imkanlarının oluşturulabilmesi çok önemli” diye konuştu.
İşçiler taksitten memnun değil
Facianın meydana geldiği Eynez maden ocağında faciadan sağ kurtulan işçilerden Ahmet Mutluer, yaklaşık 3 yıldır çalıştığını ve alacağı tazminatın taksitlere bölünmek yerine peşin ödenmesinin daha çok işlerine yarayacağını söyledi.
Mutluer, “bin 500 ile 2 bin lira arasında para yatırılacağı söylendi ama açıkçası bu bizi fazla memnun etmedi. Alnımzın teriyle kazandığımız parayı şu an alamıyoruz. Alacağım parayı kuruşuna dokunmadan bekleyen borçlarımı ödeyeceğim. Toplu alabilseydik daha çok işimize yarayacaktı” dedi.
Maden işçilerinden Sami Yavuz ise tazminatın 4 eşit takside bölünmesinin daha uygun olacağını düşündüklerini ve bunun seçim yatırımı olduğunu vurgulayarak “Biz paramızın tamamını istiyoruz, taksitlendirme yapılmasını istemiyoruz, taksit yapacaklarsa da ikiye bölsünler. Borcumuz var, gelen para borçlarımıza gidecek” diye konuştu.
Bir başka maden işçisi Ramazan Erol ise “Paraların taksitlere bölünerek ödeneceği belirtildi, bu şekilde bizim hiç bir işimizi görmeyecek, benim zaten 2 yıllık alacağım vardı, parayı takside bölse ne olacak” dedi.
YASAL UYARI
Karaelmas Gazetesinin WEB sitesinde sunduğu görüntüler sadece inceleme ve taslak amaçlıdır.
“KG” logolu görsellerin herhangi bir şekilde kullanılması yasal değildir ve kullanım aşamasında tarafınıza lisanslanması için Karaelmas Gazetesi’ne başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde ceza uygulanır ve 5846 sayılı yasa uyarınca kanuni işlem yapılır.