Sevgili dostlarım ve değerli okurlarım, Ramazan ayının son günlerine gelmiş bulunuyoruz.Rabbim inşallah tüm ibadetlerimizi, hayır ve hasenatlarımızı kabul etsin inşallah diyerek bu haftaki haberimize geçmek istiyorum.
Sevgili dostlarım ve değerli okurlarım, geçtiğimiz hafta içinde yerel gazetelerimizin birinde sokaklardaki köpeklerle ilgili bir haber yayınlanarak, hayvan severleri büyük ölçüde üzmüş ve yaralamıştır. Bu tip haberlerin gündeme gelmesi çocuklarımızın ve gençlerimizin hayvan düşmanı olarak, onlara her türlü zararı vererek yaşamlarına engel olunması son derece üzücüdür.
Sokak hayvanlarında bir koruma kanunu vardır(5199 sayılı kanun). Onlar da bu kanuna göre sokaklarda yaşama hakkına sahipler.Bunun öncelikle bilinmesini isteriz.
Sokak hayvanlarına tedavi ,bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin fonksiyonu ‘5199’ sayılı hayvan haklarını koruma kanununda açıkça belirtilmiştir.
Soma Belediyesi Rehabilitasyon Merkezimiz de bu kanuna uygun olaral faaliyetlerini sürdürmektedir. Sürekli denetlenen merkezimiz (İl Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Şubesi ve Hayvansever Dernekleriyle ortaklaşa ) ilimiz genelinde en iyi çalışan 1-2 merkezden birisidir.2013 yılında valilik bünyesindeki İl Hayvan Hakları Kurulunca teşekkür belgesiyle onurlandırılmıştır.
Sokakta küpesiz olan sahiplerince terk edilmiş veya diğer ilçelerden, köylerden ilçemize bırakılan hayvanlar Zabıta Müdürlüğüne bağlı uzman yakalama ekiplerince yakalanıp rehabilitasyon merkezimize getirilmekte ve burada veteriner hekimimizce düzenli olarak her gün ameliyatları gerçekleştirilmektedir.İstistai hayvanlar hariç (agresif,saldırgan) sokaktan gelen tüm hayvanlar yine sokağa bırakılmaktadırlar.
Rehabilitasyon merkezimizin öncelikli görevi sokakta gezen başıboş hayvanların üremelerini kontrol altına almak için onları veteriner hekim tarafından kısırlaştırma ameliyatına almaktır. Kısırlaştırma ameliyatları genel anestezi altında, asepsi ve antisepsi kurallarına uygun, steril ortamda gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sonrası 10 gün içinde iyileşen sokak köpekleri özellikle kuduz hastalığına karşı aşılanmakta ve uyuz,kene,kıl kurdu, şerit gibi parazit hastalıklara karşı da ilaçlanmaktadır. Daha sonra küpelenip, çip uygulanan sokak hayvanlarımız eğer bu süre zarfında sahiplenen olmazsa alındıkları ortama bırakılmaktadırlar.(Bu süreç hayvan başına en az 100 lira maaliyeti olan ve sadece küpelemeden ibaret olmayan bir seri işlemlerden oluşmaktadır.)Bu kanuni bir zorunluluktur.Hayvanların merkezimizde hapis olarak tutulması ise yasaktır.Rehabilitasyon merkezimize yapılan denetimlerde kısır ve küpeli hayvanları gören denetçiler ‘Niye bu hayvanları salmıyorsunuz?’ diye defaatle bizleri tenkit etmişlerdir.
Kısacası rehabilitasyon merkezimize gelen sokak köpekleri 20-30 gün misafir olarak kalmakta ve tekrar geldikleri ortama bırakılmaktadırlar.2008 yılında faaliyete geçen merkezimizde bugüne değin 1700 hayvan kısırlaştırılmıştır.(Oysaki rehabilitasyon merkezimizin kapasitesi 200-250 hayvanlıktır.Yani tüm hayvanları rehabilitasyon merkezimizde tutmak mümkün değildir.)1150 hayvan duyarlı ve hayvan sever insanlarımız tarafından sahiplenilmiştir.Diğer sahiplenilmeyen hayvanlarımız ise alındıkları ortamlara bırakılmışlardır.Bu amaçla örneğin 2015 yılı haziran ayında 41 adet sokak köpeği kısırlaştırılmış ,30 adet hayvan sahiplendirilmiş, 16 adet köpek ise alındığı ortama (10 adet Cenkyeri Mahallesine,4 adet Beyce Mah.,2 adet İnönü Mah.’e ) bırakılmıştır. Cadde ve sokaklara salınan bu hayvanların susuz kalmaması için şehrimizin tüm mahallelerine otomatik suluklar yerleştirilmiştir.Şehrimizin değişik noktalarına sokak hayvanlarımız için otomatik beslenme odakları da oluşturmayı planlamaktayız.
İlçemizin tüm mahallelerinde küpeli sokak hayvanları bulunmaktadır.Zaman zaman bu hayvanlardan da şikayetler gelmektedir.Sokakta küpesiz hayvanlar için vatandaşlarımız belediyenin ALO 153 hattını ücretsiz arayabilirler. Hayvan yakalama ekipleri aynı gün şikayetli hayvanlara müdahale edip yakalamakta ve rehabilitasyon merkezimize getirmektedirler.Pek çok çevre ilçede rehabilitasyon merkezi bulunmamakta,hayvanlar sokaklardan toplanılıp diğer il ve ilçe sınırlarına bırakılmakta ,aynı işlem bırakıldıkları yerlerde de tersine devam etmektedir. Yani hayvanlar o ilçeden o ilçeye taşınmakta ve adeta kendi kaderleriyle baş başa bırakılmaktadırlar. Bu hayvanlar hepimizin lütfen onlara sahip çıkalım ,onları besleyelim,koruyalım.Hele hele küpeli sokak hayvanlarından korkmayalım zira onlar bizimle aynı dünyayı paylaşmak zorunda olduğumuz canlılar.Kapımızın önüne bir kap yemek, bir kap su koymak çok da zor olmasa gerek.
Gelecek hafta görüşünceye dek Başta Soma Belediyesinin tek veteriner hekimi Sayın Levent Özben beye teşekkür ederken,, Bayramınızı En İçten Dileklerim İle Kutlar, Selam Ve Sevgilerimi Sunarım.