Soma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünün koordinesinde Dünya Engelliler Günü kutlandı.
Soma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünün koordinesinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü programı düzenlendi. Engelli yürüyüşü ile başlayan program Cengiz Topel Meydanında devam etti. Beşyol Mevkinden davul sesleri eşliğinde yürüyen engellilere Ak Parti Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan ve Soma protokolü de eşlik etti. Yürüyüş sonrasında program Cengiz Topel Meydanında Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Günün anlamına ilişkin konuşma ise Soma Spastik Çocuklar Derneği Başkanı Cihan Yavuz tarafından yapıldı. Beyaz İnci öğrencileri Sıla Arslan ve Umut Bozbey tarafından Edebiyat Öğretmeni Özlem Yıldız’ın Dünya Engelliler Günü için yazdığı ‘Merhaba’ adlı şiiri okundu. İstenince engellilerin neler yapabileceklerini anlatan Meslek Defilesi gösterisi’nin ardından Program, Soma Spastik Çocuklar Derneğinden Münevver Sancar’ın ‘Sen Engelli olsaydın’ adlı şiirini seslendirmesi ile sona erdi.
Soma Spastik Çocuklar Derneği Başkanı Cihan Yavuz’un günün anlamına ilişkin konuşması aşağıda yer almaktadır;
‘Somamızda Derneğimiz Spastik Çocuklar Derneği, Özel kurum ve Kuruluşları, Belediyemiz, Rehabilitasyon Merkezleri, İş Eğitim Okulları gibi bir çok yapı engelliye hizmet bilinci içerisinde işbirliği ve eş güdüm içinde çalışmaktayız. Ülkemizde engellilik alanında yapılan yeni hizmet yaklaşımları, özel bakım merkezlerinin açılması, evde bakım hizmetlerinin engelli yaşamına kattığı olumlu gelişmeleri mutlulukla takip ediyoruz. Engellilerin istihdam olanaklarının kamu odaklı arttığını görmek de memnuniyet verici gelişmeler.
Tabi ki her şey güllük gülistanlık değil, hala acil çözüm bekleyen sorunlarımız var. Maalesef şehirlerimiz engelli bireylerimizin önünde hala en büyük engel. Kaldırımlarımız, yollarımız, binalarımız, parklarımız engellilerimizin ulaşabilirliğine, erişebilirliğine uygun değil. Bu yönde yasalarımız çıkmasına rağmen uygulamada eksikliklerimiz var. Özel sektörde tüm müdahalelere rağmen engelli istihdamı kabul görmüyor. 2022 engellilik maaşı bağlanması ve 18 yaş sonrası engelli bireyin sosyal güvenlik sorunları devam ediyor.
Bir engelliye derdini sorduğumuzda inanın engellerinden bahsetmiyorlar. Onlar zaten engellerini çoktan aşmışlar. Tüm dertleri yaşamda karşılaştıkları engel ve engellemeler. Ve her şeye rağmen bu kardeşlerimiz yaşamda var olmak için elinden geleni yapıyorlar. Aileleri ve bizler sivil toplum olarak hep yanlarındayız.
Maalesef ifade etmeliyim ki yaşamlarında toplumsal ve yaşamsal engelleri aşmakta çok zorlanıyorlar. Çünkü Einstein’in dediği gibi ön yargıları yıkmak atomu parçalamaktan zor oluyor. Toplumsal belleğimize yerleşen yapamaz, edemez, yardım edelim, bir köşede yaşasınlar… algısını aşamıyorlar. Önlerindeki en büyük engel aslında biziz.. bizim onlara bakışımız.
Aslında fırsat verildiğinde bir çok başarı hikayeleri var en son hatırlar mısınız Ampute milli takımı ile ne kadar mutlu olmuş ne kadar gurur duymuştuk. Yeter ki fırsat verilsin. Biliyor musunuz aslında sihirli kelime FIRSAT yani yasalar önünde hepimiz eşit haklara sahibiz. Toplum olarak bu özel insanlara haklarını vermek fırsat eşitliği sunmak, insani ve yasal görevimiz. Yeter ki onlara hak verelim. Engelsiz bir dünya için engel biz olmayalım.’