Uyar Madencilik sahasında çalışma yapıldığını duyan, Mağdur işçiler yaklaşık 15 milyon alacaklarının ödenmeden, burada çalışma yapılmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi.
Uyar Madencilik sahası içinde kepçeler ile çalışma yapıldığını duyan Uyar Madencilik mağdurları Pancarpark’tan Maden sahasına kadar yürüyerek 15 milyon alacaklarının ödenmeden bu bölgede çalışma yapılmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi. Uyar Madencilik mağdurlarına Türkiye Maden İşçileri Sendikası, CHP Soma İlçe Yönetimi, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’da destek verdi.
‘Artık sesimizi duyun’
2013 yılında kapanan Uyar Madencilik’in 7 yıldan beri 748 işçinin kazanılmış haklarını ödemediğini dile getiren Yunus Ermek ‘ Uyar Madencilik’te çalışan arkadaşlarımız, çalışma sürecinde alınmayan tedbirler ve çıkan yangınlar sonucunda şehit verdiğimiz arkadaşlarımız, geride bıraktığı aileleri ve bizler 2013 yılında kapanan Uyar Madencilik’ten 7 yıl geçmesine rağmen haklarımızı alamadık. Onlarca ailenin ve bizlerin içinde ki yangın sönmedi. Mahkemelerimizin sonucunda bizlere beyan ettikleri mal varlığının olmadığını gösterdiler. Şuan ise Azmi Uyar’a ait Uyar Madencilik iş sahasında toz kömürü çıkartıp satmaya çalışıyor. Devlet yetkililerine sesleniyorum ve bu paralarımızı vermekte yükümlü olan kişilere mağduriyetimiz ne zaman giderilecek. Uyar Madencilik sahiplerinin bir dosya dolusu mal varlığı olmasına rapmen, mal varlığı bulunamadığından biz haklarımızı alamıyoruz. Haklarını alamayan 10 arkadaşımız Maden faciasında hayatını kaybetti. Bir çok arkadaşımızda haklarını alamadan bu dünyadan göçtü. Artık sesimizi ne zaman duyacaksınız?. Soma Kamuoyunun gözü önünde kepçeler gelip, şlam alarak Termik Santrale satılıyor. Somalı Madenciler olarak mağduruz. Takdiri Soma Kamuoyuna bırakıyoruz’dedi.
‘Maden iş’ten tam destek’
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkan Vekili Selçuk Metin ‘Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak sizlerin haklı davanızın yanında olduğumuzu bilin. Genel Merkezimizin bu konuda hassasiyeti ve bizlerin de bu zamana kadar basında çıkmasakta her türlü etkinlikte, haklarınızın alınması için faal bir şekilde Meclis’te gerekli çalışmalar yapıldı. Bundan sonraki her türlü eylemde ve birlikte Türkiye Maden İşçileri Sendikasının 12 bin üyesi ile birlikte yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. Yanlız değilsiniz. Alacağınız her kararda Türkiye Maden İşçileri Sendikası altına imzasını atacaktır. Haklı mücadelenizin destekçisiyiz’dedi.
‘2 gözün, kopan bacakların
Haklarını istiyoruz’
Uyar Mağdurlarından olan ve dinamit patlaması sonucu ayaklarını kaybeden İdris Sarıkaya yaptığı açıklamasında ‘Uyar Madencilikte arkadaşım Ali Kandemir ile birlikte 5 kişi dinamit patlaması sonucu iş kazası geçirdik. Ben %48 engelliyim. Arkadaşım ise %100 engelli kalarak gözlerini kaybetti. O günden bu güne açtığımız davalarda mahkeme lehimize sonuçlanmasına rağmen, aradan geçen 13 yıla rağmen tazminatlarımızı alamadık. Gerekli girişimlerde bulunduk ama bir gelişme olmadı. Buradaki sahada harfiyatların satıldığını duyduk. Sahada kamyonlar ve kepçeler harfiyat yapıyormuş. Hepimiz mağdur olarak burdayız. Biz kazandığımız haklarımızı istiyoruz. Şlamı kim aldıysa önce bizim haklarımızı ödesinler. 2 gözün, kopan bacakların bedelini istiyoruz. Alınterimizi istiyoruz. Biz onlar gibi hukuksuz değiliz. Yasa dışı işler yapmıyoruz. Hakkımızı istiyoruz’dedi.
İşçiler daha sonra kendi aralarında toplantı yaparak sessizce dağıldı.