Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgençay Soma’da bulunan maden ocaklarının tamamının iş sağlığı ve güvenliği açısından denetlenmesini istedi.
Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Küçükgençay ‘Bize kaza öncesi ‘sıcaklık artışı vardı, sensör azdı’ gibi şeyler gelmedi, öyle bir şeyler gelse bizim orada işi durdurma gibi bir hakkımız vardı.
Maden-İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgençay, Soma’da facianın yaşandığı madenle ilgili olarak, olay öncesinde, işçilerden bir şikayetin kendilerine ulaşmadığını belirterek, Öyle bir şeyler gelse bizim orada işi durdurma gibi bir hakkımız vardı. Bize öyle temsilci tarafından bir bilgi kesinlikle gelmedi ve bu felaketli yaşadık”. 13 Mayıs Salı günü dünyanın en büyük maden kazalarından birini yaşadıklarını ve çok üzgünüz’dedi.
Sendika olarak, daha önce iş sağlığı ve güvenliği konusunda eksikliğini bildikleri Darkale madeninin de 2012-2013 yıllarında, zaman zaman işçilerin de karşı çıkmalarına rağmen verdikleri mücadele sonucu madeni kapattırdıklarını ifade eden Küçükgençay ’13 Mayıs’a kadar bu madenler hep övüldü; denetimler sonucunda övüldü, iftarlar buralarda yapıldı ve göz bebeği firmalardı. Dışarıdan göçle istihdam alan firmalardı bunlar. Kurumsallaşma yolunda görülüyordu. İşçilerden birçok insan konuşuyor artık, ‘burası çok sıcaktı, burada böyle bir şey vardı, sensör azdı’. Bize kaza öncesi ‘sıcaklık artışı vardı, sensör azdı’ gibi şeyler gelmedi, öyle bir şeyler gelse bizim orada işi durdurma gibi bir hakkımız vardı. Bize öyle temsilci tarafından bir bilgi kesinlikle gelmedi ve bu felaketli yaşadık. Facianın yaşandığı maden dışında aynı firmanın işlettiği Işıklar ve Atabacası ocakları bulunduğunu, ayrıca başka firmalara ait ocakların da bulunduğunu belirten Küçükgençay, bu madenlerin tümünün iş sağlığı ve güvenliği açısından denetlenmeden üretime geçilmesine karşı olduklarını söyledi. Madenlerin, bakanlık müfettişlerinin yanı sıra bağımsız maden ve elektrik mühendisleri odalarınca denetlenerek iş sağlığı ve güvenliğine uygunluğunun ortaya konulmasını istediklerini ifade eden Küçükgencay, bu yapılmadan örgütlü oldukları iş yerlerinde üretime geçilmesine izin vermeyeceklerini kaydetti.
TKİ 1979 yılında kamulaştırılan yeraltı kömür madeni ocaklarını 2004 yılından itibaren işletmesini rödevans anlaşmalarıyla özel şirketlere devrettiğini belirten Küçükgençay, tüm yeraltı madenlerin kamunun elinde olduğu 1980-2006 yıllarınında meydana gelen kazalarda sadece 10 işçinin öldüğüne işaret etti.
Küçükgençay, bununla birlikte TKİ’nin elinde kalan tek yeraltı maden ocağı olan Tunçbilek’te ton maliyetinin 240 lira olmasına karşın en iyi rödevans sözleşmesi imzalayan firmanın kömürün tonunu 60 lira karşılığında devlete sattığına dikkati çekerek, şunları söyledi:Sorunun cevabı aranıyor, biz de olabildiğince sorumluluk hissediyoruz. TKİ’nin yer altında linyit kömür madenciliği yaptığı tek ocak, Tunçbilik. Orada ortalama kömürün tonu 240 liraya üretiliyor ama buradaki firmalarımız, en iyi anlaşması olan firmalar 60 lira civarında bir paraya kömür üretiyor. Her halde sorunun cevabı da burada ortaya çıkıyor diye düşünüyorum.’dedi.
Küçükgençay, sendika binasındaki açıklamasının ardından Soma Hükümet Konağı önünde televizyonların ortak yayınına katılarak açıklamalarda bulundu. Bu sırada maden işçilerinin ve maden şehitleri yakınlarının olduğunu belirten bazı kişilerin tepkisiyle karşılaşan Küçükgençay ‘Ocakların acilen iş güvenliğine uygun hale getirilmesini beklediklerini dile getirerek; 2 bin 600’e yakın arkadaşa devlet, Haziran ayından itibaren 3 ay maaş vereceğini söyledi. Aynı firmanın 3 bine yakın diğer, Atabacası ve Işıklar da çalışan arkadaşlar da var. Acilen onlara da böyle bir ücretin bağlanmasını istiyoruz. ve bu ocaklara da biz acilen iş güvenliğine uygun hale getirilmesini bekliyoruz ve o güne kadar da onlar yapılıncaya kadar da biz iş yerlerine kimseyi sokmayacağız. Sendika olarak üzerlerine düşen sorumluluğu almaya hazır olduklarını ifade etti. Maden işçilerinden birisi Küçükgençay’ın yanına gelerek ‘Emekli oldum emekli tazminatımı alamadım. 12 senem gitti” diyerek elindeki başka bir firmaya ait senedi gösterdi. Bir maden işçisi ise“Benim kollarımdan 150 cenaze geçti. Uyuyamıyorum. Kimseye anlatamıyorum. Psikolojim çok bozuldu” diye belirtti.
YASAL UYARI
Karaelmas Gazetesinin WEB sitesinde sunduğu görüntüler sadece inceleme ve taslak amaçlıdır.
“KG” logolu görsellerin herhangi bir şekilde kullanılması yasal değildir ve kullanım aşamasında tarafınıza lisanslanması için Karaelmas Gazetesi’ne başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde ceza uygulanır ve 5846 sayılı yasa uyarınca kanuni işlem yapılır.