Oksijenin insan sağlığındaki önemini ve çeşitli sağlık problemleri ile başa çıkmaya yardımcı olduğuna ilişkin bir çok bilimsel çalışma vardır. Yapılan araştırmalarda , nefes dönüşümü seansına katılmış kişilerin durumundaki pozitif değişim yadsınamaz.
Oksijen kapasitelerini %65-85 civarında artırırken , fiziksel, zihinsel ve duygusal anlamda da önemli ölçüde ilerleme kaydetmişlerdir.
Gün içerisinde yaşadığımız stres ve kaygı gibi yoğun duygu durumlarında bireysel başa çıkma mekanizmalarını oluşturmak zorundayız . Gevşeme ve nefes tekniklerini doğru uygulayarak bu konuda kendimize yardım edebiliriz .
Doğru nefes alma alışkanlığı edindiğimizde sıkıntıların üstesinden gelmeyi daha kolay öğrenebiliriz . Basit bir kaç teknikten yararlanarak, çocuklarımıza da bu yönde fayda sağlayabiliriz. Çocuklarımızın sınava hazırlanırken ya da sınav sırasında dikkatlerini toplayıp, sorulara odaklanmaları ve kaygılarını azaltmalarında yardımcı olacaktır .
Hepimiz nefes almayı bildiğimizi sanıyoruz. Oysa doğru nefes almanın altında başka bir yaşam alanı yer almakta.
Farkında olmadan aldığımız nefes, bir iki saniyelik alış verişler halindedir. Halbuki nefes almak demek, bir iki saniyede aldığımız nefesi üç dört saniyede , yani aldığımızdan daha fazla sürede vermek demektir. Böylece oksijen bedenimizde daha fazla kalır ve dokular tarafından yeterince kullanılır .
Son derece basit ve kolay olan yöntem, kendimizi rahat hissettiğimiz bir alanda , mümkünse sırt üstü uzanarak uygulanabilir. Burundan alınan derin nefes öncelikle beş saniye boyunca tutulur , ardından yavaş yavaş bırakılır . Burundan alınıp ağızdan verilir. Bir kaç alıştırma sonucunda nefes almanın ritmi oluşur ve mutlu hissedeceğiniz bir yerde olduğunuz hayal edilerek nefes alıp vermeye devam edilir .
Hayal etme aşamalarında , aklınıza gelen her şeyi , bulunmak istediğiniz her yeri , her insanı düşünebilirsiniz . Mühim olan, hayalinizdeki görüntüleri , olabildiğince gözünüzde canlandırmaya çalışmaktır.
Bu, üzerine hiç bir şey koymadan, bütün her şeyiyle , şimdiki zamanda ve burada olmak , bir sonraki ana yansıtacağımız saflık ve tazeliği yakalamaktır.
‘Yeter, yoruldum ! ‘ diyegelen pek tanıdık bir iç sesle baş başayız bu dönemde. Bu duygudurumu yaşamın bir parçası oldu adeta. Zaman zaman böyle hissetmeye devam edeceğiz. Dolayısıyla bu halimizle de kendimizin yanında olmalıyız. Sadece kendimizin yanında durmanın dahi bir lütuf olduğunu iliklerimize kadar hissetmeli, başımızı yavaşça hayata güvenen yana bırakmalıyız.
‘Yılanın derisini çekiştirme, yaşamın zamanlamasına güven.’
Ve ;
Nefes alışının doğasını, hızını , gövdedeki hissini izlemek için beş -altı nefes zaman tanı.
Daha sonra aşağıdaki sözcük ikililerini beşer nefes boyunca sözcüğün , bedenin ve zihnindeki etkisini de hissederek içinden söyle :
Nefes alırken: TAZE
Nefes verirken : SAKİN
Nefes alırken : GENİŞ
Nefes verirken : RAHAT
Nefes alırken : ŞİMDİ
Nefes verirken : BURADAYIM
Nefes alırken : BURADAYIM
Nefes verirken: HAYATTAYIM
Nefes alırken : HER ŞEY
Nefes verirken : YOLUNDA
Her nefes alışta ve verişte seçtiğin sözcükleri içinden yumuşak , nazik bir tonda söyle .
Bunun; yüzünde, bedeninde, zihninde nasıl bir etkisi olduğuna açıklıkla tanıklık et.
Bedenin asla yalan söylemez, söylediklerine güven.
Kalbimle .