Beyce Mahallesi sakinleri 2008 yılında başladıkları kavun üretiminde markalaşıyor. 7 ay dayanan Beyce kavunları asit oranı düşük olması nedeni ile hazımsızlık yapmadığı için tüccarların ilgi odağı haline geldi.
Yaz aylarında hasat yapıldıktan sonra Soğuk hava depolarında yerini alan Beyce kavunu hem dayanıklılığı hemde tadı ile Kırkağaç Kavununa rakip olarak gösteriliyor.
Asit oranının azlığı sayesinde uygun koşullar sağlandığında 7 ay gibi bir süre dayanıklılığı olan ‘Beyce Kavunu’ tüccarlarında büyük ilgisini çekiyor.
‘Hasattan
Klimalı depolara’
Beyce Köyü’nde köylüler kendi imkanlarıyla oluşturdukları klimalı soğuk hava depoları ile yaklaşık 300 ton kavunlarını muhafaza ederek kış ayında tüketilmesini sağlıyor. Köyde 2008 yılında iki çiftçinin öncülüğünde başlatılan soğuk hava deposu sayısı şimdilerde 20’yi buldu. Yazın kavunları tarlalarında eken çiftçiler hasat yaparak evlerinin altlarında oluşturdukları soğuk hava depolarında kavunlarını muhafaza ediyorlar. Ağustos ayında asılan kavunlar asit oranının azlığı nedeniyle Mart ayına muhafaza edilerek Türkiye’nin çeşitli illerine satıyor. Kilo bazında kavunlarını veren çiftçiler tüccarların kış ayında büyükşehirlerde kendilerinden aldıkları kavunların kilogramını 10 lira’dan sattıklarını ifade ediyorlar.
‘Beyce Kavunu’nun tadı var’
Köylüler“Beyce kavunu en dayanıklı kavunlarından birisi. Özelliği itibari ile asit oranının az olması nedeniyle uygun koşullar sağlandığında dayanıklılığı uzun sürüyor. Ayrıca diğer kavunlara nazaran şişkinlikte yapmıyor. Ağustos ayında köylülerimiz hasat yapıyor ve kendi oluşturdukları soğuk hava depolarına asıyorlar. Mart ayına kadar depoda saklanarak tüccara teslim ediliyor. Kırkağaç kavununun adı var ama bizim kavunumuzun tadı var. Bizim kavunumuzu alan Kırkağaç Kavununu bir daha almaz’ dedi.