Merhaba sevgili Okurlar.
Mart ayının son haftasından, bahara ramak kala; hepinize sevgilerimi sunuyorum.
Bahar ümittir ,berekettir.
Bahar neşedir, türküdür.İstemsizce dilimizden nağmelerin dökülme vesilesidir.
Türkü demişken,geçtiğimiz cumartesi akşamı Soma Belediye Düğün Salonu’nda , Soma Musiki Derneği, Soma Belediyesi’nin katkılarıyla bir Türk Halk Müziği Korosu Konseri düzenledi, ondan bahsetmek istiyorum sizlere.
Tüm korist ve solistleri, özellikle genç kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Gençleri türkü ile buluşturmaya aracı olan Soma Çocuk Gelişim Merkezi’ne de teşekkür ediyorum.Çünkü türküye gönül vermiş yürekler; artık nadir bulunur oldu. Türkülerin özümüz olduğu, kültürümüzün önemli bir değeri olduğu unutulur oldu. Gençlere ne yazık ki bu bilinci veremiyoruz. Konserde genç kardeşlerimizi görünce , bu sebeple büyük mutluluk duydum.Hepsinin emeklerine ve yüreklerine sağlık.
Derneğin geçtiğimiz aylarda verdiği Türk Sanat Müziği Korosu Konseri ise çok başarılıydı, uzun süre ve büyük emeklerle çalışıldığı belliydi.İzmir’den gelen sanatçılar da konsere ayrı bir tat kattı.Tüm konser ve tiyatrolara vaktim oldukça katılım sağlamaya çalışıyorum ve görüyorum ki Somalı vatandaşlar yapılan faaliyetlere çok ilgili.Kültürel faaliyet olsa da gitsek diye düşünüyor, çoluk çocuk katılım sağlıyor.
Fakat bu hafta gerçekleşen Türk Halk Müziği Korosu Konseri’ni dinlerken ve ‘’Çanakkale’den Cumhuriyet’e Dönmeyi Düşünmeyenler’’ isimli tiyatro oyununu izlerken; acı acı düşünmeye başladım.
Sevgili Somalılar, ben ilkokuldayken yıl sonu müsamerelerimizi, konserlerimizi, tiyatro oyunlarımızı hep Belediye Düğün Salonunda halk ile buluştururduk. Aradan yıllar yıllar geçti. Ben ilkokulu, liseyi, üniversiteyi bitirdim, meslek sahibi oldum , hala Soma’da Şehir dışından gelen tiyatro sanatçılarını ya da farklı bir sanat dalından sanatçıları, halk ile buluşturabileceğimiz kaliteli bir alanımız ve platformumuz yok.
Soma Belediye Düğün Salonu yahut Soma Gündüz Beder Düğün Salonu, evet çok amaçlı salon olarak kullanılıyor, birçok faaliyetimizde tüm derneklere Belediyemiz, imkan ve destek de sağlıyor.Fakat bir tiyatro oyunu, tiyatro salonunda muhakkak perde gerektirir , ışık sistemi gerektirir, seyirci ile oyuncunun ruh iletişimi sağlayabileceği bir ortam gerektirir.
Soma’ya gelen tiyatro ekipleri, ne yazık ki bizden memnun olarak dönmüyor. Tiyatro oyunu için sadece seyircinin katılımı,oyunu izliyor oluşu, alkışlıyor oluşu değil; sanatçının sanat performansını ortaya koyabileceği donanımlı bir ortam da gerekir.
Niçin hala bir kültür merkezimiz yok?
Niye seneler geçmesine rağmen hala tiyatro ve konserlere uygun bir salonumuz yok?
Biz nasıl bir Büyükşehiriz Allah aşkına?
Kültür, bir toplumun gelişmişlik seviyesini gösterir. Soma İlçeler bazında ‘kültür açlığı’ en yüksek ilçelerden biri. İlçemiz sadece ekonomik ya da siyasi alanda etkin olarak, bölgede söz sahibi olamaz.
Şehrin kültürel donanımı ve üretkenliği ne seviyedeyse, ilçenin söz hakkı da o seviyededir.
Eğri oturalım doğru konuşalım. Soma bu konuda sınıfta kalmaya devam ediyor!
İlkokulda biz Belediye Düğün Salonu’nda tiyatro oyunu sergilerken, şimdi İstanbul’da kendi tiyatrosunu kurmuş, tiyaro oyunu yazan ve pek çok çalışana ekmek kapısı olan bir arkadaşım var. Ufacık adımlar; bakın nerelere sevk ediyor bizleri. Bu arkadaşımız Soma’da büyüdü, nicesi var, niye imkan tanımıyoruz?
Soma Mekânsızlar Tityarosu diye genç kardeşlerimizin kurduğu ve emek verdiği, takdir ettiğim bir ekip var. Niye onları daha fazla duymuyoruz? Çünkü sağlıklı bir sanat iletişim ortamımız yok.
Niçin daha fazla tiyatrocumuz, sanatçımız, yazarımız, şairimiz olmasın? Soma niye bu alanda geri kalmış diye kafa yoran bendeniz; temel sebep olarak hala bir kültürel faaliyet alanımız bulunmayışına acı acı dertlendim.
Soma’nın; tam teşekküllü bir kültür salonuna acilen ihtiyacı var.Soma’da sanat alanında üretken olan kim varsa;toplanıp istişare etmeye ; sanatını vatandaşla doğru ortamda buluşturmaya ihtiyacı var. Aksi halde; kültürel gerilememiz daha da ilerleyecek ve gençlerimiz ilçemizden kayıp gidecektir.
Sağlıcakla kalın…