Soma Teknolojik Sera Alanı ön fizibilite raporu açıklandı.
Rapora göre Sera’nın %75’i kadınlardan oluşacak.
Zafer Kalkınma Ajansı tarafından Soma Termik Santralinin atık buharının yeniden kullanılması amacıyla teknolojik sera kurulmasına yönelik Soma Teknolojik Sera alanı ön fizibilite raporu hazırlandı.
Soma’da Teknolojik sera alanı kurulması için fizibilite raporu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren Zafer Kalkınma Ajansı tarafından hazırlandı.
Ön fizibilite raporuna göre;
Soma’nın Teknolojik sera alanı yatırımı açısından uygun koşullara sahip olduğu açıklandı.
Toplam 20 bin metrekare kapalı alana sahip olacak olan Soma Teknolojik Sera’da yıllık 700 ton ürünün üretilmesi hedefleniyor.
– Kurulacak Teknolojik Sera bölgesi ile eski kül arazilerinin tarıma kazandırılması, yapılan yatırımla üretim, istihdam, ihracat ile Soma ekonomisine büyük katkı sağlanması hedefleniyor.
– Soma TSA’da kurulacak seraların ısıtmasında termik santralin atık buharından yararlanılacak, bu amaçla atmosfere bırakılan sıcak su buharı seralar için bir girdi oluşturulacak ve ekonomiye kazandırılacak.
– Yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlayacak olan Sera’nın %75’i kadınlardan oluşacak. Soma TSA ile 750 kadına iş imkanı sağlanacak.
– Üretim aşaması için ise Soma’da istihdam edilmeye ihtiyaç duyan kadınların kurulacak olan Teknolojik Serada istihdam edilmesi planlanıyor. Ayrıca Soma’ya yakın köylerden mevsimsel olarak tarım sektöründe çalışmakta olup yılın 12 ayı boyunca iş sahibi olmak isteyen kadınlar için geniş bir çalışma imkanı sunulması amaçlanıyor.
– Sera alanında üretilecek ürünler; Meyvesi yenen sebzelerin yetiştirilmesi (hıyar, kornişon, sivri ve dolmalık biber, kavun, karpuz, kabakgil türleri, domates, biber, patlıcan vb.) olup çalışma sera domatesi üzerine hazırlandığından, Domates (Taze/Soğutulmuş)” olarak belirlendi.