Her yıl binlerce fidan diken Ege Linyitleri İşletmesi, 90 yıllarından bu güne kadar toplam 2,5 milyon fidanı toprak ile buluşturdu.
Ege Linyitleri İşletmesi tarafından maden sahalarına 90’lı yıllardan sonra 2,5 milyon fidan dikildi. Dikilen ağaçlar arasında bulunan zeytin ağaçlarından çıkan yıllık 7 ton zeytin yağı TKİ İşletmelerinde ve tesislerinde kullanılıyor.
Türkiye Kömür İşletmelerine bağlı Ege Linyitleri İşletmesi maden sahalarını atıl vaziyetten kurtarıp ağaçlandırarak çevreye ve doğa yaşamına katkı sağlamaya devam ediyor.
Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) Müessese Müdürlüğü, Soma maden havzasında 1990’lı yılların sonlarından itibaren yaklaşık 2,5 milyon fidan dikti. 2007 yılında yürürlüğe giren ‘Madencilik Faaliyetleri İle Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması’ Yönetmeliği’nin çok öncesinde başlamış olması ve madencilik faaliyeti öncesinde ormanlık veya ağaçlı bölge olmayan Kuruma ait maden sahalarında da yapılıyor olması çevrecilik açısından önemini daha da artırmaktadır.
ELİ Müessese Müdürü İsmail Ceran, yaptığı açıklamada işletmelerinin doğayla birlikte madencilik yapma konusunda sektöre öncülük ettiğini belirtti.
ELİ’nin bozulan doğal yapının korunması, topografyanın düzenlenmesi ve çevrenin eski haline getirilmesi bilinciyle çaba sarf ettiğini kaydeden Ceran, “Bu kapsamda, ELİ Müdürlüğü olarak 90’lı yılların sonlarından itibaren binlerce hektarlık alanda milyonlarca ağaç dikimi ile orman ve arazi düzenlemesi yapılmaktadır. Bu alanlar çevrenin korunmasına ve doğal yaşamın devamına katkıda bulunmaktadır. Bugüne kadar 1589 hektarlık alana değişik türde 2 milyon 431 bin 329 adet ağaç dikimi gerçekleştirilmiştir.” ifadelerini kullandı.
Ceran eski maden sahalarına dikilen ağaçların arasında yer alan zeytinlerden elde edilen yıllık ortalama 7 ton yağın da TKİ işletmelerinde ve tesislerinde kullanıldığını ifade etti.