Geçtiğimiz gün bir gazetede yayınlanan ‘Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün bütçe tasarısında yer alan “içme suyu eylem planı”; su sıkıntısı yaşanacak il ve ilçeleri ortaya koydu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan tasarıda, suyun insan yaşamının en temel ihtiyaçlarından birisi olduğu belirtildi. İçme suyunun artan nüfusa göre değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Riskli ilçeler arasında ise Soma’nın adı’nın da geçtiği görüldü.
Konuyu değerlendiren Belediye Başkanı Hasan Ergene konu ile ilgili yaptığı açıklamasında ‘Geçmiş yıllara bakılan tecrübelerimizden varsayarak yapılan tedbirlerle birlikte 2 yıl su sıkıntısı yaşayacağımızı ön görmüyorum. Bunun bir bilimi vardır. Devlet Su İşleri’ne yasal düzenleme ile görev verildi. Nüfusu 50 binin üzerindeki yerleşim yerlerinin içme suyunu karşılama görevi DSİ’ye verildi. DSİ bunlarla ilgili planlama yapmaya başladı. Soma’nın içme suyu ihtiyacını karşılamak için ise Bergama Sarıcalar’dan gelen derenin üzerine baraj yapılması planlanıyor. Tamamen yağmur sularından oluşuyor. Buraya yapılan barajın bir kısmı sulama için hemde Soma’nın içme suyunu karşılamak için proje ihalesi yapıldı. Şuanda ise içme suyu kuyularımızın ise bir kısmı uyuyor. Soma’nın 2040 yılı nüfus projeksiyonuna göre 140.502 kişinin içme kullanma suyu ihtiyacı sarıcalar barajına salınacaktır. Toplam hacmi 34.72 hm3 olan Sarıcalar barajını dip savağından 108,50 m piyozemetrik kodu ile alınan su 746 mm çapında 10.200 m uzunluğunda çelik boru ile 84,13 m biyozometrik kotta Cumhuriyet mh. civarında yapılacak olan arıtma tesisine verilecek. Şu an Soma’nın günlük kullanımı 9-10 bin ton civarında. Bunu kuyulardan basarak temin ediyoruz. 2 yerde arsenik arıtma tesislerimiz bulunuyor. 21 kuyumuz bulunuyor. Bunlardan 11 tanesi yedekte bulunuyor. 2008’de kuraklıkta su kuyularında bulunan pompalara boru ekleyerek 5 metre daha aşağı indirdik. Bu bizi endişeye sevk etti. O tarihte içme suyuna yatırım yaparak depolarımızı çoğalttık. Şimdi ise kuyularımızın yarısı uyumada bulunuyor. Bu %50 kapasitemiz var demektir. 130 bin nüfusa kadar su sorunu yaşamayız. Buna rağmen baraj projesi var. DSİ’yi tebrik etmek lazım. Bizden teklif gitmeden tedbir almak için çalışmalara başlamışlar. İçme suyu daha kapsamlı halde projelendirilecek. Manisa’da Su ve Kanalizasyon idaresi kurulacak. Manisa merkez ve tüm ilçeleri, köylerin içme suyu kanalizasyon ihtiyacını karşılayacak bir şekilde örgütlenecek. Biz görev süremiz boyunca ne yapmamız gerekiyorsa her türlü tedbirimizi aldık. Bundan sonra arsenik arıtma tesisi yapılacaksa, kuyu açılacaksa, içme suyu hattı lazımda Manisa’da bulunan Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün görevi olacak.’dedi.
YASAL UYARI
Karaelmas Gazetesinin WEB sitesinde sunduğu görüntüler sadece inceleme ve taslak amaçlıdır.
“KG” logolu görsellerin herhangi bir şekilde kullanılması yasal değildir ve kullanım aşamasında tarafınıza lisanslanması için Karaelmas Gazetesi’ne başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde ceza uygulanır ve 5846 sayılı yasa uyarınca kanuni işlem yapılır.