Yaşlı ve engelli bakımında Montessori Metodunun Türkiye’deki ilk uygulaması Soma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde başladı. Kurum çalışanlarına eğitimler verilmesi ile başlayan uygulama çerçevesinde Soma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde bulunan odalara ise ayrı bir hava veriliyor.
Zafer Kalkınma Ajansı’ndan 172.685,08 TL destek alınarak uygulanan proje 9 ay sürüyor. 15 Mayıs tarihinde başlayan proje 15 Şubat tarihinde sona erecek. Proje hakkında yapılan çalışmalar Soma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen program ile anlatıldı. Programda Kurum Müdürü Mustafa Öztürk, Kurum Psikoloğu Fatih Akalın ve Projenin Soma’da uygulanmasına katkı sağlayan Cem Çolak ve Bianca Mattern katılanlara bilgiler verdiler.
Psikolog Fatih Akalın ‘Proje Paydaşlarımız Soma Kaymakamlığı, Soma Belediyesi, Manisa Aile ve Sos. Pol. İl Müdürlüğü, Soma Aile ve Sos. Pol. İlçe Müdürlüğü, Soma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Soma Toplum Merkezi Müdürlüğü, Soma Sağlık Sosyal Eğitim Vakfı, Soma Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Soma özel Eğt.ve Uygulama ve iş Eğitim Merkezi, Özel Beyaz İnci Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezidir. Proje faaliyetlerimiz ise şu şekilde yapıldı. 100 engelliye zihinsel engelliler için beceri saptama formu uygulanmıştır. 50 yaşlıya depresyon, anksiyete, yaşam doyumu, huzurevi memnuniyet anketleri uygulandı. Yaşlılara yönelik Projeyi tanıcı konferans düzenlendi. 110 personele yönelik iş doyumu ve tükenmişlik anketleri uygulandı.Hizmet Alım Personeline yönelik uygulayıcı eğitimi gerçekleştirildi. (Toplam:104 Saatlik Eğitimin 24 saati gerçekleştirildi). Kuruluş Yönetici ve Meslek Elamanlarına Yönelik Eğitici Eğitimi gerçekleştirildi. (Toplam:72 Saatlik Eğitimin 40 saati gerçekleştirildi)
Proje paydaşları ve Personele aileleri ile birlikte Ramazan Ayında Kaynaşma yemeği düzenlendi. Tanıtım Faaliyetlerimiz de ise Pankart, Broşür, Bayrak, Bloknot, Kalem hazırlandı. İnternet sitesinde tanıtım yapıldı.Bilgi kitapçığı hazırlanmaktadır.
Montessori Metodu Hakkında Kısa Bilgi:
19. Yüzyılda yaşamış olan Maria Montessori, İtalya’ın ilk kadın tıp doktorlarından biridir. Çocuklar üzerindeki araştırmalar ve zamanın aydınlarının da etkisiyle eğitim birimlerine yöne birimlerine yönelir ve ” eğitimde çocuktan hareket” akımını benimser.
Eğitimde çocuktan hareketi baz alan bu sisteme göre, öğretmenlerin rolü öğrenciye yalnızca yardımcı olmak ve rehberlik etmektedir. Bu düşünce Montessori’ nin eğitim anlayışının temelini oluşturur.
Montessori Metodu; Maria Montessori önce zihinsel engelliler ile çalışmış onların normal zekalı çocuklar gibi eğitebileceğini tüm dünyaya göstermiştir. Montessori çocuğa önceden hazırlanmış bir çevrede kendi kendini geliştirebileceği şekilde hareket ve faaliyet özgürlüğü tanımayı amaçlayan kendi kendine oluşan ve gelişen bir eğitim sistemidir.
Montessori ihmal edilmiş, bakımsız çocukları mutlu ve öğrenmeye hevesli çocuklar haline getirmiştir.Montessori Metodunun temeli “Kendim Yapabilmem İçin Bana Yardım Et!” temeline dayanmaktadır. Bunun sağlanabilmesi için bireyin kişilik özellikleri, geçmişi, istekleri, beklentileri doğrultusunda çevrenin yapılanması gerekir. Yaşlılar ve engelliler için Yardım Et projesi ile Soma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezin Montessori Metodu ile:
Yaşlı ve engellilerin var olan bilişsel ve fiziksel kapasiteleri doğrultusunda kendi ihtiyaçlarını Karşılaması, İhtiyaçlarını karşılaması sırasında meşguliyet sağlanması, Sahip olunan fiziksel ve bilişsel becerilerin korunması, Yaşlı ve engelliler için geliştirirken materyaller ile farklı uğraş alanları yaratılarak kurum bakımında geçirdiği sureyi verimli geçirmesi, Yaşlının ve engellinin beceriyle bağımsız hareket etmesine yönelik ekonomik çevresel düzenlemeler yapılması, Başarılı olunması durumunda diğer kurumlara rehberlik yapılması hedeflenmiştir.’dedi.
YASAL UYARI
Karaelmas Gazetesinin WEB sitesinde sunduğu görüntüler sadece inceleme ve taslak amaçlıdır.
“KG” logolu görsellerin herhangi bir şekilde kullanılması yasal değildir ve kullanım aşamasında tarafınıza lisanslanması için Karaelmas Gazetesi’ne başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde ceza uygulanır ve 5846 sayılı yasa uyarınca kanuni işlem yapılır.