Selam ve sevgilerin en güzelinin sizlerin olması dileği ile bu haftaki konumuzu tüketici derneğinin bültenine yer ayırdık.
100 LİRALIK BENZİNİN 64 LİRASI VERGİ
Enerji Piyasası ve Düzenleme Kurumu’nun Petrol ve LPG Piyasası Fiyatlandırma Raporu’nda yer alan verilere göre, nihai litre fiyatı 4,41 lira olan benzinde, fiyatın yüzde 64,52’sini vergiler oluşturdu.
Benzinden alınan vergiler Mart ayında yüzde 64’ü aşarken, aynı ay içinde vergisiz satış fiyatları benzinde 1,57 lira, motorinde ise 1,60 lira oldu.
EVLİ, ÇOCUKLU VE VERGİLİ!
Türkiye’de evli ve iki çocuklu bir işçi maaşının yüzde 25,7’si vergiye gitti. Türkiye bu sonuçla söz konusu kesime OECD’de en fazla vergi uygulayan üçüncü ülke oldu.
OECD’nin “2015 Ücretlerin Vergilendirilmesi” raporu yayınlandı. Raporda, üye ülkelerde, ücret üzerinde işçi-işveren sosyal güvenlik katkı payı, nakit transfer ve gelir vergisinden oluşan “vergi takozu” ile eve götürülen net maaş anlamına gelen “net vergi yükü” incelendi.
Evli ve iki çocuklu bir ailede tek çalışana uygulanan eve götürülen net maaşı belirleyen yüksek “net vergi yükü” sıralamasında Türkiye OECD üçüncüsü oldu. Birinci Yunanistan’dan sonra ikincilik Danimarka ve Portekiz tarafından paylaşıldı.
MÜŞTERİNİN TALİMATINA RAĞMEN HESABI KAPATMAYAN BANKA TAZMİNAT ÖDEYECEK.
Manisa’da Milli eğitim Bakanlığı bünyesindeki bir okulda öğretmenlik yapan kişi, okul ile bir banka şubesi arasındaki anlaşma gereği bankayla maaş protokolü imzaladı. Öğretmen, anlaşma sona erince bankadaki hesaplarının kapatılması için dilekçe ile banka şubesine müracaat etti. Müşterinin talimatına rağmen banka, hesabı kapatmadı, üstüne 12,06 liralık borç çıkardı. Bunun üzerine bankaya bir dilekçe daha veren öğretmen, borcunun olmadığını ve tüm hesaplarının kapatılmasını talep etti.
Ancak hesabının yine kapatılmadığını aksine borç tahakkuk ettirildiği ve Merkez Bankası’na takip işlemi başlatıldığını öğrenen öğretmen, konuyu yargıya taşıdı. Bankanın kendisini haksız yere takip borçlusu yaptığını, bu sebeple diğer bankalar nezdinde itibarının sarsıldığını, kredi taleplerinin geri çevrildiğini ileri süren öğretmen Manisa 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde banka aleyhine 5 bin liralık manevi tazminat davası açtı.
Davacının talebine rağmen mevduat ve kredili mevduat hesaplarının kapatılmayıp davacı adına borç tahakkuk ettirilmesinin bankacılık uygulamalarına uygun olmadığına işaret eden Manisa 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, davacının davalı bankadaki hesabının bu nedenle yasal takibe alınıp T.C. Merkez Bankası’na bildirimde bulunulmasının haksız olduğuna dikkat çekti. Mahkeme, haksız bu banka uygulaması sonucunda davacının kredi kullanımında sıkıntılar yaşadığı ve manevi olarak zarara uğradığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulü ile 2 bin liralık manevi tazminatın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davacı yararına davalıdan tahsiline karar verdi.
Yargıtay 11. Hukuk Dairesince yerel mahkeme karanının onanmasına karar verdi.
Sırası geldikçe diğerlerinde sizlere sunmaya ve sizlerden gelenleri yine sizlerle paylaşmaya özen göstereceğiz, Gelecek hafta görüşünceye dek şen ve esen kalın, sevgi ile kalın.