Geçen hafta başladığım bu yazı dizime bu hafta Cumhuriyet’imizin ilan edilmesinden bu yana ilçemizde faaliyet göstermiş ve gösteren spor kulüplerinden kuruluş tarihlerine göre bahsetmeye çalışacağım.
a- Soma Türkocağı Kulübü:
Soma’da spor faaliyeti gösteren ilk kulüptür. Cumhuriyetin ilanından sonra (1924 tarihinde) ve gayri federe ve Halk evinin bir kolu olarak; “Soma Türkocağı Kulübü” faaliyetlerine devam etmekte idi. Kulübün kurucuları:
Öğretmen Ali Remzi Kulabaş, öğretmen Hasan Akman ve Remzi Gürsan olup, federe olmayan bu kulübün rengi “Sarı-Kırmızı” idi.
b- G.L.İ. Linyit Kulübü:
1940 yılında gayri federe kulüp olarak ve G.L.İ.’yi temsil eden “Linyitspor Kulübü” kurulmuştur. Kurucusu Reşat Baltacı olup, kulübün rengi ise “Kırmızı- Siyah” idi. En parlak zamanı G.L.İ. Bölge Müdürü Faik Birkan zamanıdır.
1947–1950 yılları arasında Soma’yı en iyi şekilde temsil eden bir kulüp olmuştur. Daha sonraları yeterli ilgili gösterilmediğinden faaliyetlerini durdurmuştur.
c- Soma Demirspor Kulübü:
1947 yılında gayri federe kulüp olarak Devlet Demiryollarını temsil eden “Demirspor Kulübü” kurulmuştur. Kurucusu depo kâtibi Suphi Bey olup, rengi “Mavi- Beyaz” idi. 1950 yılında bu kulüp merkezi olan Balıkesir’e alınmıştır.
d- Soma Gençlikspor Kulübü:
Soma Gençlik Kulübü 3530 sayılı Beden Terbiyesi Kanunu’na 23.01.1950 tarihinde Soma’da kurulan ilk Resmi ve federe kulüptür. O günün kurucuları, Mesut Şeker ve Mehmet Balcı’dır. Federe olan söz konusu kulübün rengi, “Sarı-Lacivert” idi.
e- Soma İdmanyurdu Kulübü:
14.07.1956 tarihinde Soma’da “Soma idmanyurdu Kulübü” kurulmuştur. Bu kulüp ilçemizin 2. federe kulübü olup, kurucuları M. Remzi Birgören, Vahap Aydıncık ve Mehmet Kayaalp idi. Rengi “Kırmızı-Beyaz” olup, 1966 yılında Soma Gençlik Kulübü’ne iltihak ederek, “Soma Spor Kulübü” kurulmuştur.
Soma Gençlik Spor ve Soma İdmanyurdu Kulübü 1966 yılında birleşip Somaspor kurulana kadar her ilçede olduğu gibi aralarında ki rekabet üst düzeydeydi. İki tarafında kendilerinden çok üstün oldukları bir dönem olmamıştır.
f- Soma Yeşilyurt Kulübü:
24.04.1956 tarihinde Soma Turgutalp Köyü’nde kurulan “Soma Yeşilyurt Kulübü” gayri federe olup, rengi “Yeşil-Beyaz” idi. Kurucuları Mehmet Değirmenci ve Hüseyin Baydar olup, daha sonra spor faaliyetlerini durdurmuştur.
g- Soma Sotesspor (Işıkspor) Kulübü:
Türkiye Elektrik Kurumu’na bağlı olan o zaman ki adıyla Soma A Termik personelinin bir spor kulübüne ihtiyaç hissetmeleri o dönemde çalışanları spor kulübü kurmaya teşvik etmiş, bunun üzerine zamanın işletme Müdürü Şükrü Demirel başkanlığında bir ekip çalışmalara başlamıştır. Çalışmalar neticesinde kurulacak kulübün işyerinin adının taşınması uygun görülmüş ve kulübün ismi SOMA TERMİK SANTRALİ SPOR KULÜBÜ olarak lanse edilmiş ve kısaca SOTESSPOR KULÜBÜ olarak kurulmuştur.
01.09.1958 yılında kurulan kulübün renkleri “Mavi-Beyaz” olarak kararlaştırılmış olup ilk kurucuları şu isimlerden oluşmuştur. Şükrü DEMİREL, Celal ÖNYAY, Lütfi ERTEME, Zeki TAVACIOGLU, Ahmet METE, Selçuk AYDINKAYA, Tekin Nadi ORHUN, Suat OKYAY ve Ali KARAMEHMETOĞLU’dur.
Sotesspor Kulübü, kurulduğundan bu yana futbol, basketbol, voleybol, atletizm, güreş ve masa tenisi dallarında zaman zaman faaliyet göstermiş ise de bugün maddi imkânsızlıklar nedeniyle sadece futbol dalında faaliyet göstermektedir. SEAŞ işletme Müdürlüğü sosyal tesislerinde faaliyet gösteren kulübe, işletme müdürlüğünce bir yönetim kurulu bir malzeme odası tahsis edilmiş olup ayrıca yine tam teşekküllü bir stat (Nazım Yavuz Stadı) sunulmuştur. 1984–1985 sezonuna kadar amatör ligde mücadele kulüp, Türkiye Futbol Federasyonu’nun aldığı bir kararla dönemin kulüp başkanı Orhan ERYİĞİT tarafından mali vecibeler yerine getirilerek profesyonel 3. lige terfi ettirilmiştir. Yaklaşık 10 sene profesyonel 3. Ligde üst sıralarda mücadele veren kulüp, profesyonel ligin ağır mali şartlarını kaldıramayarak 1994–1995 döneminde tekrar amatör lige düşmüştür.
Bu tarihe kadar Manisa 1.Amatör kümede mücadele veren Sotesspor, 2013- 3014 futbol sezonunda şampiyon olmuş ve Bölgesel amatör ligde futbol oynamayı hak kazanmıştır.
Bir sonra ki haftada aynı konunun devamında aynı köşede buluşmak üzere saygı ve sevgilerimi sunuyor. Sağlıcakla kalın diyorum.