Çocuk, bebeklik ve erken çocukluk dönemlerinden itibaren akışta olarak yolunu bulmaya çalışan bir su gibidir ve yolunu ararken başına gelenler vardır .
Eğim değişiklik gösterdiğinde, su bazen kendini durduramaz hale gelip heyecanla akarken, bazen de durulup sakince yol alabilir.
Böyle zamanlarda ebeveyne düşen, kimi zaman o eğimin kendisi olmak , bazen de onu düzene koymak ve böylece akışta kalmasına yardımcı olabilmektir.
Ancak suyun akmaya devam edebilmesi için bir akarsu yatağına yani sınırlara da gereksinim vardır. Yoksa yitip kaybolup gider.
Ne yapılabilir?
Elbette sağlıklı, güven veren ve bağ içinde oluşturulmuş sınırlarla , çocuğun akışta kalmasına destek olabilir, nazik, şefkatli ve tutarlı tavrımızla çocuğun yolculuğuna eşlik edebiliriz .
Nasıl ?
Çocuğun mizacı ve ilgisine göre belirlenmiş sağlıklı sınırlar içerisinde, yine çocuk özelinde günlük rutin oluşturarak .
Böyle bir rutine sahip olan çocuk, öğrenmeye ve iş birliğine açıktır.
Çünkü günlük rotasına hakimdir, gün boyu nelerle karşı karşıya gelebileceğinin farkındadır ve rutin dışı bir şey yapılacaksa da , sebebinin kendisine açıklanacağını bilir.
Çocuk bu yolla aynı zamanda güvenli duygusal sınırlar içerisindedir. Güvenli hisseden çocuk , kendini sakinleştirebilme becerisini daha kolay kazanır. Bu yapılandırılmış rutin aracılığıyla , çocuğun güvenli sınırlarının çizileceğini, günlük hayatının döngüsünü , kendi alanını korumayı ve başkasınınkine saygı duymayı öğreneceğini dolayısıyla organize olma kabiliyetini geliştirebileceğini yani disipline olacağını rahatça söyleyebiliriz .
Ebeveyne gelince :
Nazik olması demek , çocuğun haklarına ve taleplerine saygı gösterdiği gibi alan açması,
Tüm bedeni ve duygularıyla çocuğun neye ihtiyacı olduğunu dinlemesidir .
Şefkatli olması, çocuğun hissetme hakkına karşı tüm varlığıyla yanıt vermesi , tüm duygularını görebilmesi ve kabul edebilmesidir.
Tutarlı olması ise , sınırların nazik ve şefkatli bir şekilde çocuğa hatırlatılması, ceza, ödül, övgü, tehdit ya da tembih olmaksızın tekrarlanması demektir.
Nazik, şefkatli ve kararlı bir duruşla , yönlendirmelerinizi yaparak da çocuğun büyüme yolculuğuna eşlik etmek ve destek olmak mümkündür.