Kolin Şirketler Grubu Hidro Gen AŞ, tarafından Kayrakaltı Mahallesinde kurulması planlanan “Soma Kolin Termik Santrali” hakkında yöre halkına bilgi verdi. Yırca’da santralin kurulamamasında başrol üstlenen Greenpeace üyeleri bu defa, Kayrakaltı Mahallesi’nde santral kurulmasını isteyen vatandaşlar tarafından büyük tepki gördü.
Daha önce Yırca’da kurulmak istenen ancak Greenpeace üyeleri ile bir grup Yırcalı tarafından açılan davalar sonucu Danıştay’ın iptal kararı verdiği santralin inşaatına başlayamayan Kolin A.Ş’yi bu defa Kayrakaltı Mahallesi sakinleri sevgi gösterileri ile karşıladı. Mahalleli ellerinde ‘Santral ekmek kapımız olacak’, ‘İş, ekmek için köyümüze santral istiyoruz’, ‘Kömür de bizim, santral de bizim’, ‘İş ayağımıza geldi’, ‘Hadi gel köyümüze geri dönelim. Çünkü santral geldi’ yazılı dövizler taşıdı.
Tepki gördüler
Toplantıya Kayrakaltı ve çevre mahallelerin sakinleri ile Kolin Hidro Gen AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Atik, ELİ Müessese Müdürü Hakkı Duran, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri katıldı.
Yırca’da santralin yapılmasına engel oldukları düşünülen Greenpeace üyeleri, Çed toplantısında yöre halkının tepkisini alarak jandarma nezaretinde mahalleden ayrılmak zorunda kaldı.
Şirket yetkilileri tarafından projenin yeri, tanımı, amacı, çevresel etkiler ve önlemler hakkında vatandaşlara bilgi aktarıldı. Şerketin alt yüklenici danışman firması MGS Proje Müşavirlik tarafından yapılan açıklamada, Soma Kolin Termik Santralinin 2 üniteli 230-255 megavat kurulu güçte yerli kömüre dayalı termik santral projesi olduğu belirtildi. Tesiste yakıt olarak yerli (linyit) kömür kullanılacağı, santralin 829 bin 422 metrekarelik alanının 729 bin 282 metrekaresinin yatırımcı firmaya ait tapulu arazisi olduğu vurgulanan açıklamada, proje için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna önlisans başvurusu yapıldığı ve önlisansı alındığı bildirildi. İnşaat döneminin 40 ay süreceği ve bu dönemde çalışan sayısının 2 bin ile 2 bin 500 kişi arasında olacağı belirtildi. Toplantıya katılan Yırca sakinleri de santralin Kayrakaltı köyüne yapılmasına destek verdiklerini açıkladılar.
Kayrakaltı Mahallesi Muhtarı Osman Cücen, yaptığı açıklamada, “Soma’da yaşanan maden kazasında 301 madenci öldü. Maden kapandı. Bizim köyümüzde de 48 madenci var. Bunlar yeniden yer altına giriyorlar. Bazıları 6 aydır işsiz ve boş geziyor. Kolin santralinin gelmesini istiyoruz. Hepimiz iş istiyoruz” diye konuştu.
Mahalle Sakini Orhan Kırcalı, “Zulüm 1453’te başladı diyen zihniyeti istemiyoruz biz. İş istiyoruz. Bize ekmek verenin her zaman hizmetkarıyız. Bizim köyümüzdeki işsizleri alsınlar gençlerimize iş versinler. Çevremizi ne kadar az kirletebiliyorlarsa o kadar az kirletsinler. Biz bunu istiyoruz. Buraya santrali istemiyoruz diye gelenler ‘zulüm 1453’te başladı’ diyen kişiler. Biz o zihniyeti istemiyoruz. Bize iş aş veren kişileri istiyoruz” dedi.
YASAL UYARI
Karaelmas Gazetesinin WEB sitesinde sunduğu görüntüler sadece inceleme ve taslak amaçlıdır.
“KG” logolu görsellerin herhangi bir şekilde kullanılması yasal değildir ve kullanım aşamasında tarafınıza lisanslanması için Karaelmas Gazetesi’ne başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde ceza uygulanır ve 5846 sayılı yasa uyarınca kanuni işlem yapılır.