İşkur Soma Hizmet Merkezi 2016 yılında yaklaşık 5 bin kişiye danışmanlık hizmeti verirken İşbaşı eğitim programlarında ise 136 kişinin yararlanmasını sağladı.
İşkur İşbaşı Eğitim Programları ile ilgili olarak Soma esnafını bilgilendirmeye hazırlanıyor. Pazartesi Soma Belediye Meclis Toplantı Salonunda yapılacak olan Bilgilendirme Toplantısında Soma Esnafı davet edildi.
İşkur Soma Hizmet Merkezi Müdürü Ahmet Meşeli Soma’da yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Meşeli ‘İŞKUR Soma Hizmet Merkezi olarak 2016 yılı içerisinde 4.855 işsize danışmanlık hizmeti verilmiştir. İş ve meslek danışmanlarınca yapılan 619 işyeri ziyareti sonucu 3.493 kişilik açık iş talebi alınmış ve bu taleplere 1.059 kişi yerleştirilmiştir. Toplum Yararına Programlar kapsamında Soma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile 40 kişi, Soma İlçe Müftülüğü işbirliği ile 10 kişi, Soma Orman İşletme Şefliği(Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü) işbirliği ile 16 kişi, Soma Belediye Başkanlığı işbirliği ile 80 kişi, Kırkağaç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile 35 kişi, Kırkağaç İlçe Müftülüğü işbirliği ile 10 kişi, Kırkağaç Orman İşletme Şefliği (Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü) işbirliği ile 10 kişi, Kırkağaç Belediye Başkanlığı işbirliği ile 40 kişi olmak üzere 110kadın 150 erkek toplam 260 kişiye iş imkanı sağlanmıştır. Soma Hizmet Merkezi ile Kırkağaç Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile Sofralık Zeytin İşlemecisi mesleğinde kurs düzenlenmiş olup 25 kursiyer eğitimden yararlanmıştır. Soma Spastik Çocuklar Derneği işbirliği ile düzenlenen Hafif Düzeyde Zihinsel Engellilere yönelik Mis Sabun Üretim İşçisi mesleğinde 10 kursiyere eğitim verilmiştir. Kırkağaç Kaymakamlığı işbirliği ile 25 kişilik Girişimcilik Kursu düzenlenmiştir. Danışmanlarca Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 23 okula yapılan ziyaret sonucu 1839 öğrenciye iş arama becerileri eğitimi ve meslek danışmanlığı hizmeti verilmiştir. 2016 yılı içerisinde toplam 2060 işsizlik ödeneği ve iş kaybı tazminatı başvurusu alınmış olup, 918 kişi ödenek almaya hak kazanmıştır. Hizmet alanımızda kayıtlı işsizlerin mesleki yeterliliklerini geliştirebilmeleri, mesleki deneyim kazanmaları amacıyla düzenlenen İşbaşı Eğitim Programlarından Soma ve Kırkağaç ilçelerimizde toplam 136 kişi yararlanmıştır.
İşbaşı Eğitim Programını ( İEP ) tanıtmamız gerekirse;
İşbaşı Eğitim Programı
İşbaşı Eğitim Programı İşkur tarafından işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen aktif işgücü piyasası programlarındandır. Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde, sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan bir işi başında öğrenme programıdır.
Programla ilgili merak edilen ana başlıkları sizler için aşağıda birkaç soruda topladık. Soma İlçemizde 2016 yılında 136 vatandaşımız programlardan yararlanmıştır.2017 yılı içerisinde programa talebin daha yüksek olacağı düşünülmektedir.
1-Hangi işverenler yararlanabilir.
Yönetmeliğin 47.maddesine göre, İŞBAŞI Eğitim Programı ilgili mevzuat gereği en az iki sigortalı çalışanı bulunan ve Kuruma kayıtlı olan tüm işyerlerinde uygulanabilir.
– Kuruma Kayıtlı işverenler, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler, kamunun payının % 50 ‘nin altında olduğu iktisadi teşekküller vb. işbaşı eğitim programından yararlanabilirler.
Başvuru şartlarına haiz işverenlerin program başvurularının kabul edilip edilmeme hususunda yetki ve sorumluluk sadece İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezlerindedir.
2- İşverenler programa nasıl başvuru yapabilirler ?
Belirlenen şartları sağlayan işverenler, İŞKUR tarafından kendilerine tahsis edilen iş ve meslek danışmanları veya görevlendirilecek personel aracılığı ile ya da doğrudan il müdürlüklerine / Hizmet Merkezlerine giderek taleplerini iletebilirler.
3- Programa katılacak kişiler nasıl belirlenir ?
Program düzenlemek isteyen işverenler programa katılacak kişileri doğrudan kendileri seçerek program düzenleyebilirler. Eğer işverenler tarafından program düzenlenecek kişiler bulunamamışsa ve İŞKUR’dan katılımcı talep edilmişse kendilerinin talep etmiş olduğu özel şartları taşıyan kişiler arasından işverene yönlendirilen katılımcı adaylarından işveren istediğini seçerek program düzenleyebilirler.
4-Vatandaşların Programa katılım koşulları
a)Kuruma kayıtlı işsiz olmak
b)Katılımcıların, sözleşme tarihi itibari ile son 3 aydır işsiz olması(bu süre içinde bir gün dahi olsa uzun vadeli sigorta kolları kapsamında prim ödenmemiş olması),
c)15 yaşını tamamlamış olmak,
d)İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısmı veya eşi olmamak
e)Emekli olmamak,
5- Programın süresi ne kadardır ?
Program Süresinin İlk kez işgücü piyasasına giren (daha önce herhangi bir şekilde uzun vadeli sigorta kolları primi yatırılmamış)kişiler için meslek, katılımcı ve işveren talepleri dikkate alınarak 320 güne kadar, diğer kişiler için sürenin 160 güne kadar belirlenebilmekte olup programın ne kadar süreyle uygulanacağı Hizmet Merkezi/ İl Müdürlüğünün yetkisindedir.
6- Programın işverene faydaları nelerdir ?
İşverenler, programa katılan işsizlere ve üniversite öğrencilerine işi öğreterek istihdam etmek istedikleri kişiyi işbaşında görme ve mesleki deneyim ve becerilerinin gelişip gelişmediğini gözlemleme şansına sahip olmakta ve bu sayede işçi arama maliyetlerinden kurtulmakta ve zaman kazanmaktadırlar.
7- Programın katılımcıya faydaları nelerdir ?
İşbaşı eğitim programı, katılımcılara eğitim aldıkları meslekte veya başka bir alanda mesleki deneyim ve beceri kazanma şansı sunmaktadır. Program süresine bağlı olarak katılımcılara net asgari ücret düzeyinde (1404 TL) gelir elde etme imkanı da verilmekte ve kişilerin Genel Sağlık Sigortası Primleri Kurum tarafından yatırılmaktadır. Halen günlük 54 TL zaruri gider ödemesi İŞKUR tarafından yapılmaktadır
8- Programa katılan kişilerin istihdam edilmesi durumunda sağlanan teşvikler nelerdir ?
31.12.2016 tarihine kadar, başlayan işbaşı eğitim programını tamamlayan, 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan program sonrasında üç ay içinde işe alınması durumunda işe alan işverenler, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diğer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK işveren primi İşsizlik sigortası fonundan karşılanmaktadır.
30 yaşından büyüklerin istihdam edilmesi durumunda ise, katılımcının cinsiyetine göre 6 aydan 30 aya kadar işveren sigorta primi İŞKUR tarafından karşılanmaktadır.
Ayrıca, programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkanı getirilmektedir.
Ayrıca Soma esnafımıza 16.01.2017 Pazartesi günü saat:11:00’ de Belediye Meclis Salonunda, Kırkağaç esnafımıza da saat:15:00’ de Kaymakamlık Toplantı Salonunda işbaşı eğitim programı tanıtımı ile ilgili olarak sunum yapılacaktır.’dedi.