Ege Linyitleri İşletmesi tarafından yapılan sınavlar sonucu işe girmeye hak kazanan 237 ELİ işçisi için 3 günlük eğitim süreci başladı. Eğitimin ilk gününde işe girenler Sendika yönetimi ve temsilcileri ile tanışarak hakları hakkında detaylı bilgi aldılar.
Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi’nde başlayan eğitimlerin ilk gününde Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgençay, sendika yöneticilerini tanıtarak sendika faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Günlük ücretler ve kazanılan hakları hakkında detaylı açıklama yapan Küçükgençay, “Ağır bir iş kolu olan madenciliği meslek olarak seçtiniz. Aranızda 31 bayan işçimizde var. Bayanların madenciliğin zorluklarına rağmen bu iş kolunu tercih etmeleri de sevindirici bir durum. Aranızda bazıları daha önce farklı iş kollarında çalışmış olabilir. Onlar tabiki tecrübelidir ama, bir çoğunuzun ilk iş yeri tecrübesi olacaktır.
İnsan ne iş yaparsa yapsın en iyisini yapmalıdır. Disiplinden taviz vermemeli ki istenmeyen kazalar yaşanmasın. Ben hepinize yeni işiniz hayırlı olsun diyorum.
Değerli arkadaşlar;
Sizler ülkemizin en güzide kuruluşlarından birisinde, enerji sektörünün can damarlarından olan T.K.İ. Ege Linyitleri İşletmesinde işe başladınız.
Ülkemizde kamu işletmelerini küçültme politikaları nedeniyle, her geçen gün kamu işletmesi sayısı ve bu işletmelerde çalışan sayısı azalıyor.
Ülkemizin en önemli kömür havzalarından birisine sahip olan Ege Linyitleri Müessesesi ülkemiz enerji sektörünün gözbebeği bir işletmemizdir.
Sizler şanslısınız çünkü ; Hem kamu yani KİT işçileri oldunuz, hem de üretimine devam etmesi için her şeyi yaptığımız E.L.İ.’ nin işçisi oldunuz.
Değerli kardeşlerim;
Ülkemizde işçiler, sendikal örgütlülük çatısı altına girebilmek için çok büyük mücadeleler veriyor. Bu mücadelede, çok büyük fedakarlıklarda bulunuyor. İşten atılmak dahil bir dizi haksızlığa uğruyorlar.
Sizler, sizden önce verilen mücadelelerde kazanılan çok önemli bir haktan yararlanacaksınız. Bu hakkın elde edilmesinde çaba sarfedenleri, mücadele edenleri minnetle anıyoruz. Onlar bu hakları kazandılar.
Biz de, sizlerle beraber üyesi olduğunuz, Türkiye Maden İşçileri Sendikası ailesi olarak birlikte bu hakları koruyup geliştirme, gelecek kuşaklara daha gelişmiş biçimde aktarma mücadelesi vereceğiz.
Sevgili arkadaşlar;
E.L.İ.’de işe başlayarak Şube Başkanlığını yapmaktan onur, gurur duyduğum Türkiye Maden İşçileri Sendikası gibi, ülkenin dört bir yanında madenlerde örgütlü, işkolunda en fazla üyeye sahip, 27 bin üyeye sahip bir sendikal aileye de katılmış oldunuz.
Aynı zamanda 13 bin üyeli Soma Şubemizin de bir üyesi oldunuz. Türkiye’nin en geniş tabanlı işçi konfederasyonunun, TÜRK-iŞ ‘in de bir üyesi oldunuz. Sizler sendikamız çatısı altında, bulunduğunuz yerden bir işçi, emekçi olarak dünyaya bakmayı öğreneceksiz. Biz buna işçi bilinci ,sınıf bilinci diyoruz.
Sendikamız tarafından gerçekleştirilecek eğitimlerle, demokratik hak arayışlarıyla bu bakış açısına, bu bilince sahip olacaksınız.
Değerli arkadaşlar;
Sendikalar, işçilerin ekonomi örgütleri olarak üyelerinin çıkarlarını korumaya ve geliştirmeye çalışırken, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamında çalışmalarını, iş ve gelir güvenceleriyle korunmalarını, ayrımcılıktan uzak toplumsal bir yaşam sürdürmelerini, eşitlik ve sosyal adalet kurallarına bağlı olarak yaşamalarını da amaçlar.
Sendikalar bunu yaparken üyeleriyle yani işçilerle yaparlar. Çünkü; Sendika İşçi , İşçi Sendika demektir.
Yani siz; Türkiye Maden-İş, Türkiye Maden-İş ise, siz demeksiniz.
Sizleri temsil eden bizler; Sizler yanımızda bizlerle birlikteyseniz sizleri güçlü temsil eder, sizin hakkınızı korurken geliştirirken daha güçlü ve kararlı oluruz.
Sendikalar işçilerin dayanışma örgütleridir.
Artık Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın birer üyesi olarak sadece hak aramada değil kederde, tasada ve sevinçte de hep beraber olacağız.
Değerli arkadaşlar;
Girmiş olduğunuz E.L.İ. Müessesesi kamu eli ile Açık Ocak üretimi gerçekleşmektedir. Kiminiz Kontrol Şube, kiminiz Deniş Bölgelerinde, kiminiz Eynez Panosunda, kiminiz Sarıkaya ve A- panolarında çalışacaksınız ve Açık Ocaklar üretimine katkı sağlayacaksınız.
İşletmemiz Açık Ocaklarında ve Rödevanslı özel sektör yer altı işletmelerinde yılda 15 milyon ton tüvanan kömür üretmektedir.
Bu kömürün 3,680 bin tonunu piyasaya ve 990 M Watt Termik Santrale vermektedir. Bu yapmış olduğu üretimle bağlı olduğu T.K.İ.’nin %50 civarında piyasaya verdiği kömürü üretmektedir.
Siz kamu işçilerinin yanında E.L.İ. bünyesinde 1700 kadarda taşeron işçisi çalışmaktadır. Yine E.L.İ. Müessesesine bağlı yer altı sahalarında üretim yapan İmbat ve Soma Kömürlerinde çalışan 11 bin işçimize istihdam sağlamaktadır. Bu durum Soma’mız için gurur veren bir tablodur.
Değerli arkadaşlar;
Şubemiz bu büyük firmalarda da örgütlüdür. Soma‘mız da 1950’den bu yana Sendika vardır. Kurucuları ve emeği geçen herkesi saygıyla anıyorum.
Şubemiz E.L.İ., İmbat, Soma Kömürleri, Koza ve Uyar Madenlerinde örgütlüdür. 13 bine yaklaşan üyemize Genel Merkezinde desteği ile 5 yönetim, 35 temsilci ile sorunlarının çözümünde yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Değerli arkadaşlar;
Soma Şubesinin çeşitli organlarında yıllarca çalışmış iki arkadaşımızda Genel Merkezde görev yapmaktadır. Genel Sekreter Sayın; Vedat ÜNAL, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Sayın; Hasan Hüseyin YILDIZ. Bu arkadaşlarımızda sizlerin ve iş yerlerinin sorunlarında elinden geleni yapmaktadır.
Arkadaşlar, Şube olarak birinci görevimiz E.L.İ. ‘nin Açık Ocak üretimine devam etmesini sağlamaktır. Yani sizin kamuda çalışmaya devam etmenizi sağlarken E.L.İ. ‘ye girme umudu taşıyanları da ileriki yıllarda işe aldırabilmektir.
Gerçek olan işinizin siz emekli oluncaya kadar kamu elinde kalmasıdır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğine uygun çalışmanızdır. Bunu sağladığımız sürece Şubemiz başarılıdır. Bunuda her zaman birlikte sağlayacağımızı unutmayalım.
Yakında 55 yeni işçi alımı da gerçekleşecektir. E.L.İ.’ye yatırım yapılmasında, işçi alımına devam edilmesinde de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.
Değerli arkadaşlar;
Toplu sözleşme kitapçığımızda 80 madde ve diğer kazanılmış hakları göreceksiniz. Girmiş olduğunuz iş yerinizde çalışmalarınızın karşılığı nedir? Sosyal haklarınız nedir?
Ve uymanız gereken kurallar nelerdir? bunları göreceksiniz.
Toplu iş sözleşmesi 2 yılda bir yapılır. Şu anda faydalandığınız kitap 31.12.2014 tarihine kadar geçerlidir. Yeni sözleşmenizde 01.01.2015 tarihinde başlayacaktır.
Bazı haklarınızı söylemek istiyorum;
Bu sözleşmeden önce;
Yevmiyeleriniz; 1. Grup: 48.55 TL/gün
2. Grup: 47.98 TL/gün
Sözleşmeden sonra;
Yevmiyeleriniz ; 1. Grup: 60.52 TL/gün
2. Grup: 59.99 TL/gün olmuştur.
Sosyal yardımlar; 166.83 TL /aydan
213.70 TL /aya çıkarılmıştır.
Daha önceki toplu iş sözleşmesinde gece primi istenilen seviyede değildi. Onu kaldırıp yerine vardiya zammı getirdik.
Bu da fiili çalıştığın günlere verilmek üzere,
08 – 16 vardiyasına = 1.55 TL/gün
16 – 24 vardiyasına = 2.88 TL/gün
24 – 08 vardiyasına = 3.61 TL/gün
Yine ilk defa sözleşme kitapçığına, atölye çalışanlarına atölye primi adı altında 1 TL/gün alınmıştır.
Sendika ücretli izniniz 6 gündür.
Primleriniz çalıştığınız güne göre verilir.
Bu durum şoförlerde; Sefer sayısına göre,
Operatörlerde; Çalışma saatine göre,
Kontrol Şube çalışanlarına; Kömür satışına göre verilir.
Refakatçı izini yılda 15 gün, Anne, baba, eş ve çocuk için geçerli.
İkramiye, yılda 2 tam 4 yarım olarak ödenir.
1 yılı doldurduğunuzda 19 gün senelik izin hakkı kazanırsınız.
Sosyal yardımlarımız da şunlardır;
Yemek bedeli, evlenme yardımı, doğum yardımı, ölüm yardımı, kömür yardımı gibi.
Maaş aldığınız banka size hak ettiğiniz promosyonu da ödeyecektir.
3 Yıllık bir anlaşma yapıldı. Sizler bu haktan anlaşmanın bitimine kalan 11 aydan faydalanacaksınız. Şubat maaşınızı aldıktan sonra elinize 400,00 TL civarında para geçecek.
Arkadaşlar, başta da söylediğim gibi bu yardımları tam ve eksiksiz almak zorundayız. Ama en önemlisi girmiş olduğunuz E.L.İ.’nin Açık Ocaklar üretimine kamu eli ile devam etmesidir. Bu da sizin yarınlara güvenle bakabilmeniz demektir.
Arkadaşlar;
Bizler 5 yıllık bir Yönetim Kuruluyuz. Yönetime geldiğimizde üye sayımız 4280 idi, şimdi üye sayımız 13.000.
İzmir’de eksikliği her zaman hissedilen misafirhanenin açılmasında emeğimiz var. Orada siz üyelerimiz ve yakınlarınız kalıyor.
Aralık ayı içerisinde, hafta tatillerini Açık Ocaklarda pazar günü yaptırdık. Bunu sizin sosyal faaliyetlere katılım sağlamanız nedeniyle istedik.
Toplu İş Sözleşmelerini geliştirmeye devam edeceğiz. Hepinize kazasız, belasız, sağlıklı çalışmalar dilerken,
E.L.İ.’ den emekli olabilme umudunuzu hep beraber yaşatmak dileğiyle.”
Şimdi size Yönetim Kurulu ve Temsilci Heyetini tanıtmak istiyorum.
ŞUBE YÖNETİM KURULU;
Şube Başkanı Tamer KÜÇÜKGENÇAY
Şube Başkan Vekili İbrahim EMEGEN
Şube Sekreteri Recep Kılıç
Şube Mali Sekreteri Durmuş Yılmaz
Şube Teşkilat Sekreteri Hasan Çağman
TEMSİLCİLERİMİZ;
Baş Temsilci Ali GÖKMEN
Deniş Açık Ocak Erdoğan İZNİK
Cenk Yeri Cavit ERBAY
Dereköy Ali UZUN
Açık ocaklar Cengiz ŞAHAN
A Panosu Murat ALTIPARMAK
Eğnez Açık Ocak Cafer BEKTAŞ
Sarıkaya Açık Ocak Hamza ARSLAN
Ve denetim kurulu Bşk. Mustafa TERCAN
Sizlere bu arkadaşlar yardımcı olmaya çalışacaklar.’dedi.
YASAL UYARI
Karaelmas Gazetesinin WEB sitesinde sunduğu görüntüler sadece inceleme ve taslak amaçlıdır.
“KG” logolu görsellerin herhangi bir şekilde kullanılması yasal değildir ve kullanım aşamasında tarafınıza lisanslanması için Karaelmas Gazetesi’ne başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde ceza uygulanır ve 5846 sayılı yasa uyarınca kanuni işlem yapılır.