13 Mayıs Maden Faciasının ardından Soma’nın acısını yüreklerinde yaşayan Alman dostlarımız Soma’ya gelerek çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi.
IG BCE Genel Başkanı Michael Vassiliadis ve ImdustriALL Küresel Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul ve Alman heyet Soma’ya gelerek çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi.
Ziyaret sırasında Kaymakam Ahmet Altıntaş, Belediye Başkanı Hasan Ergene, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, Emniyet Müdürü Rıza Akın, Maden İş Sendikası Genel Merkez yönetim kurulu, Maden İşçileri Ege Bölgesi Şubesi yönetimi, Soma Şubesi yönetimi, Soma 1 nolu Şube yönetimi, Soma 2. Nolu Şube yönetimi ve işyeri temsilcileri hazır bulundu.
Maden şehitliği ziyaretinin ardından Soma Maden İş Halk Eğitimi Merkezi’nde incelemelerde bulunan heyete Halk Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Erdinç bilgiler verdi. Bitme aşamasına gelen Halk Eğitim Merkezinin sembolik olarak açılışı gerçekleştirildi.
Maden İş Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda yapılan programda Maden şehidi Avkaş ailesine çeşitli hediyeler verildi.
‘İGBCE sendikamız Soma’ya gönlünü bıraktı’
Halk Eğitim Merkezinde yapılan programda konuşma yapan Genel Başkan Nurettin Akçul ‘İGBCE sendikası Almanya’da bulunan kardeş sendikamız. Kendilerinin 6 milyonun üzerinde üyesi bulunuyor. En zor zamanda hep yanımızda oldular. 13 Mayıs Maden faciasını yaşadığımızda ilk arayanlardan birisidir İG BCE Başkanımız. Bassağlığı dileyerek her zaman yanımızda olacaklarını belirttiler. Her zaman bizlerin yanında oldular. Bugünde aramızda bulunuyorlar. 13 Mayıs’ta dünyayı ayağa kaldıran bir facia yaşandı. 301 canımızı kaybettik. Üzerimizden adeta silindir geçti. Soma’nın, Kınık, Kırkağaç’ın üzerinden geçti. O süreçte dostlarımızı gördük. Fırsatçılarda gördük. Arkadaşlarımızın sağduyusu ile bu süreci atlattık. Görülmeyen kahramanlar da vardı. Hakkı bey, Belediye Başkanımız, Kaymakamımız facianın zararlarının en aza indirilmesi için ellerinden geleni yaptılar. Bu günlere böyle gelindi. 13 Mayıs sonrası IG BCE sendikamız kampanya düzenledi. Toplanan para ile kardeşlerimiz buraya gönlünü bıraktı. Şehit ailelerinin yakınlarına katkı sunmak ve madenci kardeşlerimize eğitim amaçlı bir yatırım yapıldı.’dedi.
‘IG BCE Sendikası destek olmaya devam edecek’
IG BCE Genel Başkanı Michael Vassiliadis ‘Bizim IG BCE sendikamızın delegasyonu burada bulunmkatan son derece memnuniyet duymaktadır. Madencilikten gelen arkadaşlarımız ile hazır bulunuyorum. Almanya ve tüm dünyada madencilerin çok önemli gelenekleri vardır, o da birlikte olmak ve dayanışmak. Madencilik sektöründe bir maden işçisine zarar gelmişse bu hepimize yapılmış bir harekettir. Bugün burada çok önemli bir durum için buradayız. 301 madencimizi kaybettik. Bu bizim için çok büyük bir acı. Başta aileleri olmak üzere herkese başsağlığı diliyorum. Maden iş sendikası ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği ile tüm devlet yetkilileri ile yapılan bir çalışma ile gelecekteki tüm maden işçilerinin hayatını güvence altına almak için önemli bir yatırımı hep beraber gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Başımıza gelen kaza son derece acı verici bir felaket ancak bizim açımızdan başlangıç noktası ile geleceği hep birlikte inşaa ediyoruz. IG BCE sendikası olarak buranın yaşamasını çok arzu ediyoruz. Buradaki programların yürütülmesine bizzat katkı koymak ve bunun için her türlü yardımı yapmaya devam edeceğimizi bilmenizi istiyorum.’dedi.
Sorumlular bir an önce cezalandırılmalı
Özkan ‘Kar hırsı insan hayatının önüne geçiyor’
Maden Faciasının ardından devam eden yargı sürecinin hızlandırılması gerektiğini dile getiren ImdustriALL Küresel Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ‘143 ülkede 50 milyondan fazla üyeyi temsil eden sendikamız adına selamlıyorum. 13 Mayıs bir milat oldu. Soma’yı tanıyan insan olurdu ama 13 Mayıs’tan sonra dünyanın vicdanı oldu. Herkesin yüreği Soma ile birlikte attı. Bir çok ziyaret gerçekleştirdik. Şehitlerimizin kabirlerini ziyaret ederek onlarla ağladık. Zorluk hala geçmiş değil. Hepimize çok önemli görevler bekliyor. Onların aileleri ve yakınlarının geleceklerini belli bir ölçüde rahatlatmak için çalışmamız gerekiyordu. Türkiye Cumhuriyeti milleti burada çok büyük bir dayanışma örneği gösterdi. Katkı veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Önümüzde önemli bir İş cinayeti vardı. Sorumluların yargı önüne çıkarılmasını talep ettik. Hala somut bir adım atılamaması içimizi buruk tutuyor. Yargı sürecinin bir an önce hızlandırılması ve bizlerin ızdırabının en aza indirilmesi için sorumluların cezalandırılmasını görmek istiyoruz. İnsan hayatından değerli hiçbirşey yok. Sayısı 1 bile olsa bizim için çok önemli. Türkiye’de madenciliğin ekonomisinde çok ciddi problem var. Kar hırsı insan hayatının ve sağlığının önüne geçiyor. Bu kabul edilemez. Her madenci evinden çıktıktan sonra aynı güvenlikle geriye dönebilmeli. Taşeronluk ve rödevans sistemleri Türkiye’de madencilik sektörünün hala sıkıntısı olmaya devam ediyor. Madencilik alanında bilimsel olarak bakıldığında her iş kazası önlenebilir. Türkiye bunu yapabilir. Dünyada 10 bin madenci kardeşmizi her yıl kaybediyoruz. Madencilerin hayatı, güvencesi, sağlığı bir numaralı öncelik taşıyor. Bu eser son derece önemli. Dışarıdan görünce son derece gurur duydum. Madende çalışmaya başlayacaklara madende nasıl hakları olduğunu anlatabilecek alt yapıyı verebilmemiz lazım. Biz burada her türlü deneyimi ve bilgimizi sizlerle paylaşmaya hazırız. Binanın yapımına emek veren herkese teşekkür ediyorum. Gelecek kuşakların sorumluluğu üzerimizde bu nedenle birlikte çalışmaya devam etmemiz lazım’dedi.
‘Büyük bir hazinenin üzerindeyiz’
Varlık sebebimiz kömür. Bu şehri inşa edenlerde maden işçileridir. Dolayısı ile biz herşeyimizi maden işçilerimize borçluyuz. Büyük bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. Tahminlere göre havzamızda 1 milyar ton civarında ruhsatlı sahalarda kömür olduğunu düşünüyoruz. 200 TL’den hesaplasak 200 milyar eder. Ülkemiz kömür ithal eden bir ülke, kömüre ihtiyacımız var. Sanayimizi ve ekonomimizi çevirmek için sürekli her yıl kömür ithal ediyoruz. Soma’daki kömürün 100 yıldır farkındayız. 100 yıl önce çok küçük işletmeler halinde Darkale köyümüzde kömür üretilmeye başlanmış. 1950 yıllarında ilk termik santral ile artmış. 1980lerde ise 2. termik santral ile zirveye ulaşmış. Bu gün için 10 milyon ton kömür Soma havzasından maden işçilerimizin gayretli çalışmaları ile üretilmektedir. Yeni bir termik santral inşaatı devam ediyor. Soma’nın geleceğinde kömür var, kömüre ihtiyacı var. Kömüre bağımlıyız ve en güvenli şartlarda üretmek durumundayız. Çok acı bir tecrübe yaşadık. 13 Mayıs 2014’de çok büyük bir sarsıntı geçirerek tarifsiz acılar yaşadık. Büyük kayıp yaşadık. Türkiye’nin her yerine cenaze gönderdik. Yaşananlardan ders almak zorundayız. Bu olaydan herkes üzerine düşen payı aldı. İş Güvenliği kuralları ile ilgili bir çok mevzuat tekrar ele alındı. Düzenlemeler yapıldı. Kömür üretimi ile ilgili yeni teknolojiler araştırılıyor. Mühendislerimiz her yerleri dolaşıp en iyisini bulmaya çalışıyor. Almanya’nın bu konuda önemli tecrübeleri var. Faciadan sonra Soma’ya bir çok ziyaret gerçekleştirdiler. Almanya’da önemli bir grup olan Avondi grubu Soma’da yatırıma başladı. Soma’da 200 milyon dolarlık bir çimento fabrikasının yatırımına başladı. Bu yılın sonunda üretimine geçmeyi planlıyorlar. Soma’da madenciliği destekleyecek bir yatırımdır. Almanya ile aramızda dostluk köprüsü oluşturuldu. Sizlerde işçilerin ayırdığı kaynakla çok önemli bir yatırıma katkıda bulundunuz. Halk Eğitim Merkezimiz vardı ama yetersizdi. Soma’da her yıl 5 bin civarında Somalı hemşehrimiz o merkezden eğitim alma çabası içinde idi. Sizden gelen kaynak ile önümüz açıldı. Zaten planlıyorduk ama siz bunu hızlandırmış oldunuz. Bu binayı da herşeyi borçlu olduğumuz gibi yine maden işçilerimize ve şehitlerimize borçlu olduğumuzun farkındayız. Hiçbir zaman unutmamız mümkün değil. Geride bıraktığı ailelerine de sahip olmaya çalışıyoruz. Geleceğe umutla bakmaya devam edeceğiz. Sizler bizim dostlarımızsınız. Burada da bir eviniz olduğunu unutmayın’dedi.
‘Onlar bizlere emanet’
Kaymakam Ahmet Altıntaş ‘Sizleri aramızda görmekten dolayı mutluluk duyuyoruz. Bizler 13 Mayıs’ta çok büyük üzüntü yaşadık. Zor zamanımızda sizler bizim yanımızda yer aldınız. Gerçek bir dost olduğunuzu gösterdiniz. Bugünde bizlerle birliktesiniz. Sizleri görmekten çok büyük bir mutluluk duyuyoruz. 301 madenci kardeşimizi geri getirebilmemiz mümkün değil. Ancak eşleri ve çocukları vardı. Onlar için hayat devam ediyor. Onları bizlere emanet olarak görüyoruz. Hayata tutunabilmeleri için birşeyler yapmak gerekiyordu. Aileler için hizmet eden yerlerden bir tanesi de bu Halk Eğitim Merkezi binamız. Burada madenci eşleri olmak üzere meslek edindirme kursları, sosyal anlamda, eğitim alanında kurslar düzenleniyor. Maden şehitlerimizin çocukları için derslerinde başarılı olabilmeleri için takviye ve sportif faaliyetler düzenlenmektedir. Bu bir başlangıç bu faaliyetleri daha da arttırarak devam ettireceğiz. Bu konuda hiçbir şüpheniz olmasın. İleriye dönük işbirliği teklifinizde bizleri mutlu etti. Çok teşekkür ediyorum’dedi.
Maden İş Halk Eğitimi Merkezi’nin yapımına destek verenlere plaket verilmesinin ardından Maden şehidi Hüseyin ve Ferhat Avkaş’ın ailesine Alman Sendikası yetkilileri tarafından çeşitli hediyeler verildi.