Sizlere belediye başkanlığı görevim süresince elde ettiğim arşivimden bir bölümünü aktarmaya çalışacağım. Okuduğunuzda 51 sene önce ki Soma’nın sorunları ile bugünün sorunların kesiştiğini göreceksiniz. Dört hafta sürecek bu yazı dizimi okumanızı tavsiye ederim.
01.02.1964 yılında yapılan olağan meclis toplantısının 2. celsesinin meclis tutanakları;
Bld. Bşk. Nazım USULOĞLU: Muhterem arkadaşlarım, bugün gündüz oturumunda Ramazan-ı Şerif münasebetiyle toplantının akşam saat 20.30 da yapılması kabul edilmiş olduğundan yoklamayı müteakip celseyi açıyorum. Yoklama neticesinde meclis üyelerinden Faik ÖZDEMİR (AP), Abduş DUYGUN (AP), A.Nazmi GÜNTAY (AP), Emin Ali ÖZGÜR (AP), Refik AĞARTAN (AP), Muzaffer SEZGİN (AP), Adem ÖNCÜ (AP), Cemal TÜRKOĞLU (AP), Halil UYGUNOĞLU (AP), Ahmet TÜR (AP), Mehmet ÖZORUÇ (AP), Halil KEÇECİ (CHP), Mehmet BALCI (CHP), Rıza YASAV (CHP), Nevruz EKREN (CHP), Zühtü ÇOK (CHP) ve Süleyman GÖLLÜKÇÜ (CHP)’nün iştirakiyle, Ahmet ŞEHİT (AP), Kamil SERTKAN (AP), Ahmet ATAY (AP), İsmail TOMBULLAR (AP) ve Osman ÇAKMAK (AP) yokluğunda başkanla 23 mürettep azadan 5 azanın bulunmadığı anlaşıldı, ekseriyet bulunduğundan celse açıldı.
(Dikkat eserseniz o zaman belediye meclisi 22 kişiden ibaret olup, bunun 16 sı Adalet Partisi’nden, 6 sı ise Cumhuriyet Halk Partisi’nden seçilmiş)
Arkadaşlar, gündüz saat 11.00 de yapılan toplantıda gündemin 1. maddesi; Belediye ve Belediye işletme bütçelerinin tanzimidir. 2. maddesi ise icraat ve çalışma programının tetkiki geliyor. 3. maddesi ise dosyada mevcut resmi ve hususi 16 adet yazı ve dilekçelerin tetkikidir. 4. madde ise dilek ve temennilerdir. 1. madde malum olduğu gibi bütçe tanzimi ile alakalı bulunduğundan tefrik edilecek bütçe komisyonunca hazırlanması icab eder. Diğer 2. maddesi bütçede programlı işlerin yapılması için meclisçe düzenlenecek 1 yıllık yani 1964 yılı icraat programıdır. Bu programda bütçe komisyonunun bütçeyi ikmalinden sonra tanzili (okunması) icab eder. 3. maddede ise mevcut dosyada bulunan 16 kalem resmi ve hususi yazı ve dilekçelerdir. Şimdi meclisimizce dosyada ki dilekçelerin bir bir okunup bilahare komisyona havale edilmesi hususunda söz etmek isteyen var mıdır? Yoksa okunmadan mı havale edilsin?
A.Nazmi GÜNTAY: Dosyada ki dilekçeler ve yazılar okunursa iyi olur, yapılacak işler ve bazı memurların zam talepleri ile alakalı olanlar vardır. Mahiyetlerini öğrenmiş oluruz.
Mehmet BALCI: Benim kanaatime göre 16 adet dilekçe ve yazılar okunarak meclise arz edilsin. Okunduktan sonra bilahare komisyona havale edilse iyi olur.
Cemal TÜRKOĞLU: Arkadaşlar, söz alan arkadaşlarımızın talepleri dosyada ki dilekçe ve yazıların okunmasını arz ediyorlar. Mecliste de bu husus kabul edilmiştir. Fakat bundan başka meclisimize davetiyeleri yazılıp tevdii edildikten sonra verilen dilekçelerinde gündeme alınmasını teklif ediyorum. Bunlarda gündeme alındıktan sonra sıra ile okunsun, bu suretle ilgili komisyona havalesi yapılsın. (Yapılan teklif veçhile mevcut azanın ittifakı ile gündeme alınması kabul edildi ve dosyada ki sırasına göre okunmasına başlandı.)
- İzmir Cevher Sanayi İmalat Koll. Sti’nin 3.Ekim.1963 tarihli yazıları ile belediyemizce Atatürk’ün tunçtan imal edilen büstün mubayaasıyla ait olduğu,
- İlköğretim Müdürlüğü’nce öğretim müddetince öğretmenlerin okullara gidip gelmeleri için ucuz otobüs tarifesi tatbik edilmesi hk. 30.09.1963 tarih ve 243–756 sayılı yazıları,
- İstasyon Mahallesi’nde emekli Mehmet Uysal’ın arazilerine kışın yağan yağmurların yaptığı zarar hk. Ki 15.03.1963 tarihli dilekçeye istinaden Fen Memurluğu’nun dere mezrasının açılmasını belirten krokisi, krokide belirtilen kısımların istimlâki talebi,