13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin haklarında dava açılan 28 kamu görevlisinden 10’u beraat ederken, 18’i ise 5 ay ila 6 ay 7 gün arasında hapis cezasına çarptırıldı.
Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin 28 kamu görevlisinin Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına devam edildi. Sanıklar mahkemeye Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanırken davayı avukatlar ve madenci aileleri de takip etti. Karar duruşmasında bir önceki duruşmada sunulan mütalaaya karşı madenci aileleri ve avukatları karşı beyanlarını sundu. Savcılık mütalaasına itiraz eden madenci ailelerin avukatları, cezalandırılmanın göreve kötüye kullanma suçundan değil taksirle öldürme ve yaralamadan uygulanması gerektiğini belirtti.
Davada sanıkların duruşmaya katılmamasını eleştiren ailelerin avukatları, mahkemeye karşı “Görevsizlik kararı” talebini yineledi.
Kararı açıklayan hakim, aralarında A.Y.’in de bulunduğu 10 sanığın suçlamalardan beraat etmesine, 18 sağına ise 5 ay ila 6 ay 7 gün arasında hapis ceza verilmesine hükmetti.
Duruşmayı takip eden CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da sanıkların en alt düzeyde cezalandırılarak adeta ödüllendirildiğini öne sürdü.
Bakırlıoğlu, “301 madencinin katledildiği Soma davasında kamu görevlilerinden 10 kişi beraat etti, 18 kişi ise en alt seviyede ceza aldı. Bu kararla açıkça cezasızlık onaylanmıştır. Eğer Soma’da sorumlular hak ettikleri cezayı alsaydı, Amasra’da 44, İliç’te 9 canı daha yitirmezdik.” dedi.
“Halkın yargıya güveni kalmadı”
Davanın ardından açıklama yapan şehit madenci Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak, “11 yıldan beri çektiğimizi Rabbim ile biz biliyoruz. Keşke bu kamu görevlileri de 2015’teki ana davanın mahkemesinde yargılansaydı. Aynı acıyı bize tekrar tekrar yaşattılar. 6. duruşmaydı bu ki resmen bir film seyrettik. Yargı bundan sonra kendine ağlasın. Artık halkın yargıya güveni kalmadı” diye konuştu.