Soma SEAŞ Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’de (SEAŞ) çıkan yangınlar sonrasında 5. ünitedeki bakım tamamlandı. Bakımın tamamlandığını ve 60 bin metre kablonun tamamen elden geçirildiğini belirten SEAŞ Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu basın mensupları ile idari personeli ile birlikte yangınların çıktığı 5. üniteyi gezdi.
SEAŞ’ta 5. ünitede çıkan yangınlar sonrasında yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi veren SEAŞ Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu ‘Artık 150 MW kapasite ile çalışma başlamıştır. Şuanda elimizde yaklaşık 160 bin kömür stoğumuz var. Yazın çok sıkıntılar yaşandı. Ancak yangın sonrasında meydana çıkan hasarın 6 ayda ancak tamamlanır denmesi bizleri de üzmüştü. Sadece kablolar haricinde hiçbir masraf yapmadık. Çalışan personelimiz tarafından kablolarımızın tamamen değişmesi sağlandı. Dİlersiniz ki 60 bin metrelik kablo kolay kolay değiştirilmiyor. Yanan kabloların kazınması ve gerekli izalasyon sağlanması uzun ve yorucu bir süreçti. Şuan tam kamasite olarak çalışıyoruz. Bu şekilde çalışmalarımız devam ederse 10 günlük stoğumuz var. Şimdi kömür yetiştirmekte ve nakliyede sorun yaşanabilir’dedi.
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren SEAŞ Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu’ Santralımızda 2013 yılı içerisinde iki önemli bakım çalışması yürütülmüş önce 3. Ünite daha sonra ise 4. Ünitenin elektrofiltre rehabilitasyonu ve türbin revizyonları eşzamanlı olarak tamamlanmıştır. Bu çalışmaların yanı sıra:
5. Ünitede 26 Haziran 2013 tarihinde meydana gelen yangın sonrası, hasarlanan enerji ve kontrol kablolarının değişimi, türbin ve yardımcı ekipmanlarının bakımı, ve genel temizlik ve bakım çalışmaları yapılarak yaklaşık 6 aylık bir süre sonunda 14.01.2014 tarihi itibariyle ünitemiz devreye alınmıştır.
Yine 2013 yılı içerisinde ocak-şubat aylarında 6. Ünite Alçak Basınç rotoru, mevcut rotorun daha önce kanatlarının bir kısmının tasarlanmış olması nedeniyle yenilemesi yapılmış yedek rotorla değiştirilmiştir.
2013 Ağustos ayında 1. Ünite Alçak basınç rotorunda tespit edilmiş olan bir ses nedeniyle ünite genel kontrol ve bakım amacıyla devre harici edilmiş ve yapılan çalışmalar sırasında 3. Kademe titreşim tellerinde kopmalar olduğu tespit edilmiş ve hasarlanmış olan kısımlar yenilenerek yaklaşık bir aylık bir süre içerisinde ünite tekrar devreye alınmıştır.
Ayrıca 2013 yılı kasım ayı içerisinde 2. Ünite alçak basınç türbininde 3. Kademede bir kanat kırılması arızası yaşanmıştır. Yaklaşık 1 aylık bir çalışma ile 2. Ünite rotoru değiştirilmiş kanat kırılması neticesinde oluşan problemler giderilmiş ve AB Türbin revizyonu yapılmıştır.
2013 yılı içerisinde gerek planlı gerekse zorunlu bakımlar 2013 yılı üretim miktarını düşürmekle birlikte emre amadeliklerin artmasına vesile olmuştur. Öyle ki, havaların soğumasıyla beraber kasım ayından itibaren başlayan doğalgaz sıkıntısı ve ülkenin elektrik ihtiyacının artması nedeniyle santralimizden mümkün olan maksimum üretimi yapması istenmiş ve yapılan bakım çalışmaları sayesinde Aralık ayından itibaren çoğunlukla 5 ünite, çok kısa süreler için bazen 4 ünite üretim gerçekleştirilmiş ve santralımız bu zor dönemde üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmiştir.
16 Ocak tarihi itibariyle de santralımız tam kapasite altı ünite olarak üretime başlamış olup, santralımızın kış sezonu boyunca 5-6 ünite olarak çalışması amaçlanmıştır.
Türkiye elektrik ihtiyacının yaklaşık %2 sini Ege bölgesi elektrik ihtiyacının ise yaklaşık %14 unu karşılayan Santralımızın yaklaşık 30 yıldır çalışan bir santral olduğu göz önünde tutularak, yapılacak bakım ve rehabilitasyonlarla emreamadeliğin devamını sağlamak birinci amacımızdır.
Bu amaçla 2014 yılı nisan ayında 1. Ünitemizin ve sonbahar aylarında ise 2. Ünitemizin yaklaşık 2 aylık planlı bir bakıma alınması planlanmış ve emreamadeliklerin daha da arttırılması hedeflenmiştir.
YASAL UYARI
Karaelmas Gazetesinin WEB sitesinde sunduğu görüntüler sadece inceleme ve taslak amaçlıdır.
“KG” logolu görsellerin herhangi bir şekilde kullanılması yasal değildir ve kullanım aşamasında tarafınıza lisanslanması için Karaelmas Gazetesi’ne başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde ceza uygulanır ve 5846 sayılı yasa uyarınca kanuni işlem yapılır.