Üniversiteye girişini sevinç çığlıyla gösteren Zeynep Naz, Soma Maden Faciasından etkilenerek Akıllı Baret projesini tasarladığını anlattı.
İzmir’de online görüşmesi sırasında Stanford Üniversitesine kabul edildiğini öğrenen Zeynep Naz Avcı’nın sevinç çığlıkları sosyal medyada gündem oldu. Avcı, kız öğrencileri mühendisliğe adım atmak konusunda cesaretlendirmek istediğini belirtti.
Zeynep Naz Avcı, uzun süredir dünyanın en önemli üniversiteleri arasında gösterilen Stanford Üniversitesinin hayalini kuruyordu. Büyük emek veren ve sonucuna internet üzerinden bakan Zeynep Naz Avcı, o anlarda online görüşme halindeydi. Üniversiteye kabul edildiğini haberini alan Avcı, bir anda sevinç çığlıkları attı. Sosyal medyada paylaşılan video ise bir anda en çok konuşulanlar arasına girdi ve viral oldu.
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ile Felsefe bölümlerinden kabul alan Zeynep Naz Avcı o anları ise, “Buraya yıllardır hayalini kurup deli gibi emek vermiş ve sonucunda da Stanford Üniversitesinden kabul almış bir Naz çizelim” mesajıyla paylaştı.
Birçok insanın sosyal medyadan kendisine yazdığını söyleyen Avcı, “Birçok insan hangi proje ile üniversiteye kabul edildiğimi soruyor. Ben bu tür konularda bütünsel yaklaşılarak eleme yapıldığını düşünüyorum. Yaptığınız tek bir projeden ziyade kişiliğinizin, ilgi alanlarınızın, hangi konularda hassas olduğunuzun, dünya görüşünüzün önem taşıdığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
‘Akıllı Baret tasarladı’
Soma’da meydana gelen maden faciasının ardından akıllı bir baret ürettiğini belirten Avcı, “Okullara girerken akademik başarınızın yanında topluma neler kattığınız da çok önemliydi. Ben de ders dışı yaptığım aktivilerden bahsetmiştim. Bunlardan en büyüğü de kaptanlığını yaptığım FRC 6429 4th Dimension takımı oldu. Aldığımız ilhamla takımımla birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirerek 14 milyon insana ulaştık. Devlet okullarına kendi bilim kitapçıklarımızı dağıttık, ücretsiz robotik eğitimleri verdik. Elde ettiğimiz ödüllerle de Amerika’da ülkemizi temsil ettik. Bunların yanı sıra ben Soma’daki maden faciasından ilham alarak akıllı baret tasarladım.
Soma’da gerçekleşen kazadan etkilenerek yaptım. Yaptığım baret teknik bir baret. Baretin eklentilerinde metan gazı sensörü ve ısı sensörü bulunuyor. Bu sensör sayesinde bir patlama olduğunda madencinin gaz kaçağından ölmesi engellenecek. Baret, metan gazı ve ısıda ani bir artış olduğunda alarm verecek ve kısa sürede madencilerin bölgeden çıkarılmasını sağlayacak. 10’ncu sınıfta da 2 aylık bir program için yine Staford’dan kabul almıştım. ‘Mühendisliğin Günlük Dili’ adında bir kitap yazarak çocukların ilham almasını hedefledim” sözlerine yer verdi.