Soma İlçesinde, Somalılar Kültür ve Dayanışma Derneği gündem oluşturarak Somalıların işe girmesi için çalışmalar yapmaya devam ediyor. Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Küçükgençay’ı makamında ziyaret eden Dernek yönetimi ELİ’ye alınacak 292 kişinin Somalı olması konusunda ısrarlı olduklarını dile getirdiler.
Somalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Engin Bozdemir ‘ İl bazında yapılan işçi alımının Soma ve Manisa bölgesine ayrıcalık olmadığını, bir çözüm olmadığını ve dışarıdan gelen vatandaş ikametgah alabildiği için başvuru hakkı olduğunu söyledi. Bunun tek çözümünün 3-6 ay gibi kısa bir sürede olsa ikametgah şartı koyulmalı” dedi.
Bize olmaz denilen şeylerin Zonguldak ve Kütahya’da nasıl oluyorsa, bizde o şekilde çözelim diyen Bozdemir ‘İşsiz olan gençlerimizin bağlı olduğu bir sivil toplum örgütü olmadığı için SODER haricinde bu gençliğe sahip çıkan, bu gençliğin sesini duyuran bir sivil toplum yok.Bu toplumun sesi SODER olduğu için kamuoyu SODER’in arkasındadır.Bizim sendikalar,odalar ve sivil toplum örgütlerine bir çağrımız olacak.Çevremizden mesulüz Soma’nın sorunu bu beni ilgilendirmez, bananecilik olmamalı. “Komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir” diye bir hadis var. Herkes elini taşın altına sokmalı. Soma’ya Bakan, Milletvekili, bürokrat geldiğinde kendi sorunlarını dile getirirken, kendi işlerini hallederken Soma’da işsiz bir gençliğin olduğunu, bu gençliğin de sorunları olduğunu kamuya yapılan işçi alımlarından mutlaka ikametgah şartı konulması gerektiğinin üzerine basa basa ifade edilmesi gerekli.
Bir önemli konu da son günlerde kamuoyu da sıkça gündeme gelen Zonguldak’tan Soma’ya 800 işçi geleceği. Eğer bu doğruysa Soma halkına çok büyük haksızlık olur. Saygısızlık olur. Eğer bu söylenenlerin aslı varsa, Soma’daki bütün sendika siyasi partiler, odalar bürokratlar, sivil toplum örgütleri ve Manisa Milletvekillerini bu konuyla hassasiyetle ilgilenmelerini rica ediyoruz’dedi.
Sendika Başkanı Tamer Küçükgençay ise ‘Ben Derneğinizin varlığından dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Soma 80’li yıllardan sonra işçi alımı furyasına başladı. Ben 5 yıldan beri yöneticilik yapıyorum. Soma çok savruk ve bir araya gelemeyen yüzbinlerce insanlardan oluşuyor. Kömür madenciliğinde TKİ’nin %55 piyasaya satılabilen kömürü, 15 milyon tonun üzerinde tüvenan kömür üreten, santrali ve diğer işyerlerini de koyduğunda ciddi bir iş gücü olan bir yer. Manisa’nın ise göz bebeği olan yerlerden bir tanesi olmasına rağmen coğrafi yapısından kaynaklanan İzmir’in, Manisa’nın ve Balıkesir’in uzağında olması burayı bir nevi unutulmuş bir ilçe konumuna sokuyor. Ben taleplerinizi haklı olarak buluyorum. Bunun öncesinde gelişen sorunlarımızda var. Biz 9 köyümüzün muhtarı ile bir araya geldik. Ciddi kömür mağduru olan köylerimiz var. İlkokul mezunu olan arkadaşlarımız için yol açılsın istedik. Çok uğraş verildi. Bunda da ufak bir terslik oldu ve bütün ilkokul mezunları buna girmeyi hak olarak gördü. Biz özellikle şuan mevcut köyde yaşayanlardan olsun istedik. Biz yola bu şekilde çıktık ancak kanun ve yasalarda ufak pürüzler çıktı. Sonuç ELİ’de bitiyor. İşçi alımı ELİ için çok önemli. Soma’dan işe girmeyenler çabuk bırakıp gidiyorlar. 5 yılda 30 kişi Soma’da işe girip, geri gidiyor. Biz Somalıların girmesini istiyoruz. Sizin görüşünüze katılıyoruz bize düşen ne ise sonuna kadar yerine getiririz. Zonguldak’tan buraya gelinme gibi bir durum söz konusu olmaz. Burası kendi kaderini kendi çizmelidir” dedi.
YASAL UYARI
Karaelmas Gazetesinin WEB sitesinde sunduğu görüntüler sadece inceleme ve taslak amaçlıdır.
“KG” logolu görsellerin herhangi bir şekilde kullanılması yasal değildir ve kullanım aşamasında tarafınıza lisanslanması için Karaelmas Gazetesi’ne başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde ceza uygulanır ve 5846 sayılı yasa uyarınca kanuni işlem yapılır.