MİGEM’den 3 ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından gelen 2 müfettişin ocakta inceleme yaptığını belirten Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgençay üretimin durduğunu belirtti.
‘Müfettişlerle Birlikte Ocağı İnceledi’
Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgençay açıklamasında ‘Dün Enerji Bakanlığına bağlı MİGEM’den 3 müfettiş arkadaş ile birlikte yeraltına bende indim. Yaklaşık 4 kilometrelik bir alanı tarayıp baktılar. Eksikleri tespit ettiler. Çıkışta işçi arkadaşlara açıklama yaparak üretimi durdurdular. Kapanacak yerler ile ilgili tahkimatların değişmesi ile ilgili raporların sonra gönderileceğini söylediler. Bizde bu raporların takipçisi olacağız. Hangi şekilde raporlar tutuldu, bunlara bakacağız.
Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgençay, “Bugün ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir bölgesinden 2 müfettiş arkadaşımız geldi. Bugün işyerlerini denetleyecekler. Raporlar tutulacak. Bu doğrultuda ocağın çalışıp çalışmayacağına karar verilecek. Sendika olarak pazar gününden beri elimizden geleni yaptık. Girişimlerde bulunduk. Bizim işçilere göre hareket etmemiz gerekiyor. İşçi Sağlığı ve güvenliği en önemli şeydir işyerinde. İşçilerimizin taleplerini yerine getirdiğimize inanıyorum. Çalışmaların sonucunu hep birlikte göreceğiz. Müfettişler raporlar buraya geldiği zaman tekrar gelip işyerinde gerekli düzenlemeler yapıldı mı bunları denetleyeceklerini belirttiler. Sadece tahkimatlar amaçlı işçiler içeri girebiliyor. Ancak üretim yok.’dedi.
‘İş Kazaları Kader Değildir’
Genel Merkez Genel Sekreteri Vedat Ünal ‘Pazar günü sabaha karşı 5 sıralarında kazamız meydana geldi. Kazayı duyduktan sonra bizlerde Genel Merkez olarak harekete geçtik. 28 arkadaşımızın içeride olduğunu duyduk. Arkadaşlarımızın kurtuldu sevinçli haberi geldikten sonra insan 1 madenci şehidi ile övünmez ama buda bizi sevindirdi. Pazartesi Genel Başkanımız Nurettin Akçul ile birlikte TKİ Genel Müdürlüğüne gittik. Bu ocağın geçmişte de bir sürü can kaybına neden olduğunu, bununla ilgili çözüm üretilmesi gerektiğini, insan canının her şeyden önemli olduğunu, Ateşin düştüğü yeri yaktığını, iş cinayetlerinin durması gerektiğini belirttik. Bu ocağın kapanıp açma sorumluluğu bu ülkeyi yönetenlerde, MİGEM ve TKİ’dedir. Bizi temsil eden Soma Şubesi her şeyin karşısında durmaya çalıştı. Çalışan bizim işçi arkadaşlarımızdı, emekçi arkadaşlarımızdı kendisi onların sözcüsü idi. Bunu görmesi gereken kitle örgütü ve sivil toplum örgütleri de bunları görmesi lazım. İşçinin mağdur olduğu zamanlarda gerekli açıklamaları şube başkanımız verdi. Bu gibi kazalar dursun istiyoruz. Bizim örgütlü olduğumuz başka firmalarda var. İş kazaları ve cinayetleri buralarda olmuyor. Bu firmamızda da iş kazalarının durmasını istiyor ve gerekli önlemlerin alınarak iş kazalarının kader olmaması gerektiğini ifade ediyorum. İş kazaları kader değildir. Genel Merkezimiz adına bizlere sahip çıkan Şube Başkanımıza teşekkür ediyoruz.’dedi.
‘Kurtarma Ekibine Teşekkür Etti’
Maden İş Sendikası Genel Merkez Teşkilatlandırma Sekreteri Hasan Hüseyin Yıldız açıklamasında ‘Genel Merkezimizde bulunan diğer yönetim kurulu arkadaşlarımızın taziyelerini Soma’ya iletmeye geldik. Maalesef bu kaza kader değil. Bu havzada Dünya’daki madencilik teknolojisi ile yarışan 2 güçlü firmamız var. Oralarda da önemli ölçüde örgütlüyüz. Buralarda ise buna benzer talihsiz kazalar yaşanmıyor. İş Sağlığı ve güvenliği kurallarına dikkat ediliyor. Çalışan işçi arkadaşlar çalıştığı ünvanlara göre ciddi eğitimden geçiriliyorlar. Bizim sendika olarak bu kaza yaşanan madende örgütsel açıdan sorunlarımız var. Örgütsüz ve örgütlü arkadaşlarımızda bulunuyor. Burada birlikte hareket etme özelliği zayıf kalıyor. Bütün Maden işçilerini Türkiye Maden İşçileri Ege Bölge Şubesi çatısı altında toplanmaya davet ediyorum. Ancak o zaman güç birliği yapabiliriz. Burada 300 örgütlümüz bulunuyor. Maalesef bu ülkede sendikacılık yapmak zor. Geçtiğimiz yıl bu maden ocağında 3 kaza daha yaşandı. Şube Başkanımız en ön saflarda bilgi vermek ve koşuşturmada idi. Burada yasal sorumlulukları taşıyan bir takım kurum ve kuruluşlar var. Onları bu alanlarda görmedik. Vicdani sorumluluk taşıyan herkesi göreve davet ediyorum. Bu kaza olan maden şirketimizde kendi iç dinamikleri ile kurtarma ekipleri olmadığı için ani müdahalede bulunulmadı. İmbat ve Soma Kömürlerinden gelen Tahlisiye ekipleri bu kazanın kahramanları oldular. Kazayı ilk duyduğumuzda 28 kişi yaşamını kaybetse idi vicdan azabı yaşayacaktık. Bu kazanın kahramanları 2009 ve 2010’da meydana gelen Bursa ve Kemalpaşa’da tüm deneyimleri kullanıp ellerinden gelen çabayı sarf ederek ciddi performans ile kurtarma görevini gerçekleştirmiştir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum’dedi.
YASAL UYARI
Karaelmas Gazetesinin WEB sitesinde sunduğu görüntüler sadece inceleme ve taslak amaçlıdır.
“KG” logolu görsellerin herhangi bir şekilde kullanılması yasal değildir ve kullanım aşamasında tarafınıza lisanslanması için Karaelmas Gazetesi’ne başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde ceza uygulanır ve 5846 sayılı yasa uyarınca kanuni işlem yapılır.