
Habersiz Yaptırdığı Sigortadan Ailesine 200 Bin TL Ödendi
Kocagedik ailesi buruk sevincini yaşadı....
Kocagedik ailesi buruk sevincini yaşadı....
Soma Devlet Hastanesi BaÅŸhekimi Uzm. Dr. Ali Osman ÇaÄŸlayan, “Engelleri kaldırmaya evimizin önünden ve yaÅŸadığımız sokaktan baÅŸlamalıyız!” dedi.
Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Osman Çağlayan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olması nedeniyle basın açıklaması yayınladı.
ÇaÄŸlayan, “Engelleri kaldırmaya evimizin önünden ve yaÅŸadığımız sokaktan baÅŸlamalıyız!
Engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için 1992 yılında BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından alınan kararla 3 Aralık, ‘Uluslararası Engelliler Günü’ olarak ilan edilmiÅŸtir.
Sosyal yaÅŸamda, iÅŸ yaÅŸamında kendilerine çok zor yer bulan ve çeÅŸitli güçlüklerle karşılaÅŸan engellilerin farkına varmamız, onlarla birlikte yaÅŸadığımızı unutmamamız gerekiyor. Sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hatırlayarak, sosyal medyadan birkaç paylaşım yaparak deÄŸil, yaÅŸamın her alanında engelli bireylerin sorunlarına çözüm üretebilmek için çaba sarf etmeli ve engelli bireyleri evlerinden dışarıya çıkartmalı ve hayatın içerisine dahil edebilmeliyiz.
Toplumumuzun engellilere karşı geliştirdiği acımak ve dışlamak şeklinde iki farklı tutum olduğunu gözlüyorum. Acınmak ve dışlanmak, bırakın engelli bireyleri normal sağlıklı bireylerde dahi ruhsal açıdan sorunlar oluşturabilir.
Engelli asansörleri ve engelli araç park yerleri engelli bireylerin kullanımı için ayrılmış olmasına rağmen sıklıkla engeli olmayan insanlar tarafından kullanıldığı için engelli bireyler büyük sorunlar yaşamaktadırlar. Kaldırımlarda engelli rampalarının önlerine araç park edilmesi ve görme engelliler için yapılan yolun ortasına ağaç dikilmesi gibi durumlar engelli bireylerin sokak ve caddeleri rahat kullanmasını zorlaştırmaktadır. Bu konularda daha duyarlı hareket etmek zorundayız.
Unutmayalım ki, hepimiz birer engelli adayıyız. Engelli olmak tercih değil, bir sonuçtur, kimi insan doğuştan engelli olarak dünyaya gelmekte iken birçok insanımız ise sonradan kaza, hastalık gibi durumlar nedeniyle engelli olabilmektedir. Bu nedenle hepimizin birer engelli adayı olduğunu unutmamamız büyük önem arz etmektedir. Engelli bireylere karşı empati geliştirmeli ve yaşadıkları sorunları çözebilmek için destek olmalıyız.
Yaşadığımız şehirde engelli bireyler evlerinin kapısından başlayarak rahatça sokağa çıkabiliyorlar mı? Caddelerde engelli arabaları ya da beyaz bastonları ile rahatça ilerleyebiliyorlar mı? Toplu ulaşım araçlarına rahat binip inebiliyorlar mı? Hastane, adliye, emniyet müdürlüğü, belediye ve hükümet binalarına hiçbir engelle karşılaşmadan engelli rampaları ve engelli asansörlerine binip her türlü hizmetten faydalanabiliyorlar mı? Eğer bu basit soruların hepsine evet diyemiyorsak, daha kat edeceğimiz çok yol var demektir.
Sözlerime ülkemizde ve dünyada engelli bireylerin sorunlarının bir an önce çözülmesi için hükümetler ve yerel yöneticiler baÅŸta olmak üzere tüm kurum ve kuruluÅŸlara büyük sorumluluklar düştüğünü hatırlatarak ve engelli bireylerin engellerinin ortadan kalktığı güzel bir gelecek dileyerek bitirmek istiyorum” dedi.